26 / 12 / 2024

Kiracının gayrimenkul sahibine karşı sorumlulukları nelerdir?

Kiracının gayrimenkul sahibine karşı sorumlulukları nelerdir?

Mülk sahipleri ile kiracıların birbirlerine karşı bir dizi yasal ve ahlaki sorumluğu bulunuyor. Peki bu sorumluklar neler? İşte detaylar...



Mülk sahipleri ile kiracılar birbirlerine karşı bir dizi yasal ve ahlaki sorumluluğa sahiptir. Söz konusu sorumluluklar, hem Türk Medeni Kanunu hem de kira sözleşmeleri tarafından düzenleniyor. Peki, gayrimenkul sahiplerinin kiracılara karşı taşıdığı başlıca sorumluluklar neler?, Kiracının gayrimenkul sahibine karşı sorumlulukları nelerdir? İşte detaylar...

MÜLK SAHİBİNİN SORUMLULUKLARI NELER?

Endeksa'da yer alan detaylara göre, Mülk sahipleri ile kiracılar birbirlerine karşı bir dizi yasal ve ahlaki sorumluluğu var.

Mülk sahibi, kiracının taşınmaya başlayabileceği bir ev sağlamaması gerekiyor. Bu konutun, yaşanabilir ve güvenli bir durumda olmalıdır.

Evin kiracıya temiz ve hijyenik bir şekilde teslim edilmesi ve kiracıya temiz bir yaşam alanı sağlamak mülk sahibinin sorumluluğundadır.

Kira sözleşmesi ve diğer yasal dokümanlar, mülk sahibi tarafından düzenlenmeli ve kiracıya iletilmeli.

Evin emniyeti ve güvenliği sağlanmalı, bu noktada kilitler, pencereler ve güvenlik önlemleri düzgün çalışmalıdır.

Elektrik, su, ısıtma gibi altyapı ve tesisatın düzgün çalışması, gayrimenkul sahibinin sorumluluğunda olurken arızaların hızlıca giderilmesi gerekir.

Kiracının kişisel haklarına ve gizliliğine saygı gösterilmelidir. Ev sahibinin kiraladığı eve izinsiz giriş yapma hakkı yoktur.

Söz konusu sorumluluklar, gayrimenkul sahibi ile kiracı arasındaki ilişkinin sağlıklı ve adil bir şekilde sürdürülmesini sağlamayı hedefliyor.

Kiracının gayrimenkul sahibine karşı sorumlulukları nelerdir?

KİRACININ GAYRİMENKUL SAHİBİNE KARŞI SORUMLULUKLARI NELER?

Kiracının da gayrimenkul sahibine karşı taşıdığı bazı sorumluluklar bulunuyor. 

Kiracının kirayı iki taraf arasındaki sözleşmede belirtilen süre içinde ve düzenli olarak ödemelidir. Kiracının gayrimenkulü kötüye kullanmaması ve zarar vermemesi gerekir.

Kiracı, evde meydana gelen hasarları veya arızaları derhal mülk sahibine bildirmelidir. Böylelikle onarımın zamanında yapılması mümkün olur.

Kiracı, evde önemli değişiklikler yapmadan önce gayrimenkul sahibinden izin almalıdır. Örneğin; duvarları boyama veya yapısal değişiklikler gibi.

Kiracının bu sorumluluklara uyması, kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkinin sorunsuz ve düzgün bir şekilde yürütülmesini sağlar. Kiracılar, kira sözleşmesinde belirtilen kurallara ve yasalara uymaları gerektiğini unutmamalıdır.

Ankara Jewel İncek'te yüzde 10 indirim ve 0 faiz fırsatı!

Yabancıya arsa, arazi ve konut satılır mı? sorusuna net cevap!


Geri Dön