23 / 12 / 2024

Kiracının tahliyesi davası!

Kiracının tahliyesi davası!

Ev sahibinin haklı sebeplerinin olması sonucunda kiracısını nasıl tahliye edebilir? Kiracının tahliyesi davası nasıl açılır? Kiracının tahliyesi davası açabilmenin şartları nelerdir? Kiracının tahliye davası!



Kiracının tahliyesi davası!


Kiracı tahliye davası, bazı haklı nedenlerin söz konusu olması halinde kiracının kiralamış olduğu gayrimenkulü tahliyesi için kiralayan tarafından açılan davaya deniyor. Kiracı tarafından kira borcu süresi içerisinde ve tam olarak ödenmez ise kiralayan 4 şekilde kiracının taşınmazdan tahliyesini sağlayabiliyor ve borcun tahsili istenebilyor.


1. İcra İflas Kanunu 269. maddesine göre kiracı aleyhine tahliye talepli icra takibi yapılıyor. Bu takipte kiracıya ödenmeyen kira bedellerine ilişkin bir ödeme emri gönderiliyor ve 30 gün içerisinde borcu ödemesi ihtar ediliyor.  Verilen süre sonuna kadar kiracı borcunu tam olarak ödemez yahut 7 günlük itiraz süresi içerisinde itiraz etmez ise İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılabiliyor. İcra Mahkemesince verilen tahliye kararı icra dairesi aracılığıyla nicelendiriliyor  ve kiracı taşınmazdan tahliye ediliyor; icra takibinde aynı zamanda haciz istenerek borcun tahsili de yapılabilyor.


2. Kiralayanın izleyeceği ikinci bir yol ise 6098 sayılı Borçlar Kanunu 315. maddesiyle düzenleniyor. Buna göre, kiracı kira bedelini ve yan giderlerini ödemez ise noter vasıtasıyla kiracıya ihtar gönderiliyor ve en az 30 gün süre (konut ve çatılı işyerleri için) verilerek söz konusu borçlarını ödemesi aksi takdirde sözleşmenin feshedileceği ihtar ediliyor. Verilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemez ise  tahliye talepli dava açılıyor. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra dairesi vasıtasıyla sonuçlandırılıyor. 


3.  Borçlar Kanunu 362. maddesiyle yapılan bir düzenleme daha yer alıyor.  Buna göre Kiracı, kiralananın tesliminden sonra vadesi gelmiş kira bedelini veya yan giderleri ödemezse kiraya veren, kiracıya yazılı olarak en az altmış günlük bir önel verip, bu önel içinde ödememesi durumunda sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor. Burada da verilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemez ise tahliye talepli dava açılıyor. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra dairesi vasıtasıyla sonuçlandırılıyor. 


4.  Bir diğer düzenleme de 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun' un 7/1-E maddesi ile getirilmiştir. Buna göre bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde bir kira dönemi içinde, bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir yıl içinde kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle kiracıya iki haklı ihtar tebliğ edilmişse; kira süresinin bitimini takip eden bir ay içinde ayrıca ihtara gerek kalmaksızın tahliye davası açılabiliyor. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra dairesi vasıtasıyla sonuçlandırılıyor.  


Kiracının tahliyesi davası!

Davanın açılabilmesi  için gerekli nedenlerin arasında kiracı tahliye taahhüdünde bulunan tarihte kiraladığı gayrimenkulü boşaltmıyorsa,kira bedelinin süresiz ya da yıllık ödenmediği durumlarda bir kira yılı içinde kira bedellerinin ödenmesi için kiracıya iki kez ihtar çekilmesi ve buna rağmen kiraların ödenmemesi durumunda,kira bedelinin kiracıdan yazılı olarak istenmesine rağmen 30 gün içinde ödenmezse temerrüde dayalı mahkeme kararıyla, dava açılabiliyor. 


Davanın en kısa çözümü kiracı ile anlaşmak oluyor. Kiracı ile anlaşılmadığı takdirde uzun bir dava sürecine girilyor. Kiracı tahliyesi davası dava açılan şehrin mahkeme yoğunluğuna göre ortalama 1 sene sürebiliyor.



Kiracı tahliye davası ne kadar sürer?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön