29 / 04 / 2024

Kiralanan taşınmazın tahliyesi davası nasıl açılır?

Kiralanan taşınmazın tahliyesi davası nasıl açılır?

Kiraya veren, kira sözleşmesini ancak kanunda belirtilen tahliye nedenlerinin doğması halinde feshedebiliyor. Peki, kiralanan taşınmazın tahliyesi davası nasıl açılır? Tahliye gerekçeleri nelerdir?



Kiralanan taşınmazın tahliyesi davası nasıl açılır?

Kiraya veren, kira sözleşmesini ancak kanunda belirtilen tahliye nedenlerinin doğması halinde feshedebiliyor. Tahliye şartlarının başında gereksinim, yeniden inşa ve imar geliyor. 


Ayrıca kiradaki taşınmazın satın alınması halinde yeni malik da gereksinim nedeniyle kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor. Kiracı tahliyeleri için bildirim yapılarak tahliye davası açılabiliyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,

belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


b. Yeni malikin gereksinimi

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Ayrıca, kira dönemi içinde kiracının iki haklı ihtar alması ve aynı ilçede evinin bulunması da tahliye gerekçeleri arasında yer alıyor.


Kanunen kiraya veren, en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılıyor.


Kiracının evden çıkma hakkı var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön