22 / 12 / 2024

Kiracının tahliyesi nasıl sağlanır?

Kiracının tahliyesi nasıl sağlanır?

Kiracının tahliyesi yani kiraya konu olan evi daha önceden belirlenen tarihte boşaltması, imzalanan kiracı tahliye taahhütnamesi ile söz konusu olabiliyor. Peki kiracı tahliyesi nasıl sağlanır?




Soru: Geçimimi, aldığım kira bedeli ile sağlıyorum. Ancak kiracım bir ay kirasını ödemedi, ihtarname gönderip on gün süre verdim. Sonra icra takibi yaptım, böylece paramı aldım. Ancak kiracım yine kirasını ödemedi. Şimdi tahliyeyi sağlamak için ne yapmalıyım? • B.Ö. 



Önce size bir çift sözüm var. 

Öyle bir-iki yazımı okuyup benden yanıt beklemek yok. Yazılarım her gün muntazam takip edilecek. 

Muntazam takip etmeyenleri ben izleyip teste tabi tutacağım. Test sonucu başarılı olanlar, muntazam takip ediyorlar kabul edilip soruları yanıtlanacak. Başarılı olmayanların sorularına yanıt yok. Bundan sonra daha dikkatli olun. Bu defalık bir istisna yapıyor ve sorunuzu yanıtlıyorum, tamam mı? 

Şimdi geleyim işin ciddi yanına. 

Bir kiracı kira bedellerini ödemiyor ise tahliyesi için iki yol izlenir. 

Birincisi, sizin yaptığınız gibi ihtarname gönderip kira bedelini ödemesini talep etmektir. Ancak ödemesi için sizin yaptığınız gibi on gün süre verilmez, otuz gün süre verilir. Otuz gün içinde ödenmezse tahliyeyi talep hakkı doğar. 

Veya sizin yaptığınız gibi bir ihtarname gönderilir, bu ihtarnamede otuz gün süre verme mecburiyeti yoktur. Bu ihtar üzerine kira ödenir veya ödenmez, ikinci bir ay daha beklenir, ikinci bir ay yine kira ödenmediğinde bir ihtarname daha gönderilir ve iki ihtarname gönderilmekle yeni bir tahliye hakkı kazanılmış olur. Buna iki haklı ihtar denilir, tahliye nedenidir, ancak tahliye davası dönem sonunda açüabilir. 

Tercih sizin hangisini isterseniz seçin. Ancak yeni bir ihtarname gönderip otuz gün süre vermek daha mantıklı görünüyor. Zira bunda dönem sonunu beklemiyorsunuz, otuz birinci gün kira bedeli ödenmezse hemen tahliye davası açabiliyorsunuz. 

Otuz gün içinde kira bedeli ödenirse o zaman dönem sonunu bekleyip iki haklı ihtar sebebine dayanarak dava açabileceksiniz. 


Tamer Heper/Posta


Geri Dön