Kiracısını mülakatla seçen ev sahibi için şok gelişme: 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istenebilir!
Adana'da bir ev sahibi kiracısını mülakatla seçeceğini söyleyerek kiracı adaylarına dilini, dinini, ırkını ve hangi mezhepten olduğunu sordu. Kiracı bu olay üzerine şikayette bulunarak, ev sahibi ifadeye çağrıldı.
Adana'da bir ev sahibi evini kiralayacak kişileri mülakata alakarak kiracı adaylarına dilini, dinini, ırkını ve hangi mezhepe mensup olduğuna dair sorular sorması üzerine kiracı ev sahibinden şikayetçi oldu.
1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI!
Savcılık, ev sahibinin ayrımcılık yaptığına kanaat getirirse hakkında iddianame düzenleyebilir. TCK 122'nci maddesi gereğince ev sahibinin 1 yıldan 3 yıla kadar hapsini isteyebilir.
KİRACISINI MÜLAKATLA SEÇİYOR!
Ev sahibinin kiracısını seçebileceğini aktaran Avukat Alperan Kadıoğlu, "Ancak kiracıyı seçerken sadece sosyal ve ekonomik durumunu ve onun ödeyebilme gücüne bakabilmelidir. Onun haricinde kiracının herhangi bir şekilde ayrımcılıkta bulunursa kiracı burada ayrımcılık yasağından dolayı savcılığa başvurabilir. Hatta TİHEK’e başvurabilir." dedi.
TRT Haber'de Hilal Yıldırım'ın haberine göre; savcılığın soruşturma başlattığı olayda ev sahibi ifadeye çağrıldı. Ev sahibi ifadesinde, kiracı seçerken kişilerin dinini, mezhebini sormasıyla ilgili, "suç olduğunu bilmiyordum" cevabını verdi.
Ayrımcılığa maruz kalan vatandaşların Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) da başvuru hakları bulunuyor. Eğer TİHEK tarafından ayrımcılık tespit edilirse, ev sahibi idari para cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor. TİHEK'in, daha önce yapılan başvurulardan idari para cezası verdiği çok sayıda kararı bulunuyor.
EV SAHİPLERİNDEN KİRACILARA BÜYÜK OYUN!
Ev sahipleri son dönemlerde tahliye taahhütnamesi almadan evlerini kiraya vermiyorlar. Bu durumda da kiralık ev bulmak çok zor bir hal alınca kiracılar yasal olmayan bu talebe maalesef olumlu yaklaşıyorlar.
Buna göre, tahliye taahhütnamesinin bir şarta veya zorlamaya bağlı olarak yapılması yasal bir durum değil. Fakat kiracılar barınma sorunlarını çözmek için her teklife tamam diyorlar.
Kiracının tahliye taahhütnamesi vermesi durumunda tüm kozları ev sahibine vermek oluyor ama burada çok hayati bir hata yapılıyor. Ev sahipleri kiracılardan tarih kısmı boş bırakılarak tahliye taahhütnamesi alıyorlar.
Kira tespit davalarında eksik tespit yapılabilir mi?
|