Kira

Ev sahibi kiracısını evden nasıl çıkarır? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanalar sıkıntılar her geçen gün artıyor ve gündemi de meşgul ediyor. Kiracısını evden çıkarmaya ikna edemeyen ev sahipleri maalesef mahkeme yoluna gidiyorlar. Buna göre, ev sahipleri hangi gerekçeler ile kiracılarını evden çıkarabilirler?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar iki taraf arasında dönüşü olamayacak sııntılara yol açabiliyor. Öte yandan her iki tarafın da haklı gerekçeleri olurken ev sahiplerinin en sevmedikleri kişiler ise eski kiracıları oldu. Kira gelirinde azalma istemeyen ev sahipleri her sene kiracı değiştirmek istiyor. Bunun için ise eski kiracının evden çıkması için ev sahibi çeşirli yöntemlere başvurabiliyor.

EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN NASIL ÇIKARABİLİR?

Ev sahibi eğer kiracısını evden çıkarmak istiyorsa haklı bir gerekçe ile kiracısının karşısına çıkmalıdır. Haklı gerekçe denildiği zaman akla ilk gelen gerekçe kiracının kira borcuna sadık olmaması oluyor. Fakat bu ev sahibi için yeterli olmayacaktır. Kiracı aleyhinde tahliye talepli dava açabilmek için kiracının bir kira sözleşmesi senesi geldiğinde en az iki defa zamanında kira ödemesi yapmamış olması ve ev sahibinin de bunun için kiracıya yazılı bildirim göndermesi gerekiyor. Bu yapılmazsa kiracı kirasını geç bile ödese evden çıkarılma durumu olmaz.

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Ev sahibinin bir diğer haklı gerekçesi ise eve kendisinin ihtiyacı olmasıdır. Ancak bu da kolay değildir. Ev sahibi eve ihtiyacı olduğunu somut olarak belgelemeli ve mahkeme sürecinde hakimini buna ikna etmelidir. Bu da oldukça zor olacaktır. Mahkeme sürecinde ihtiyaç sebebi olarak gösterilen durum genellikle ortadan kalkar ve ev sahibi mahkemeden istediği sonucu alamaz.

Ev sahibi kiracının kapısını çalıp evde büyük tadilat yapacağını söyleyerek kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak bu yalan olmamalıdır. Ev sahibi gerçekten evde büyük bir tadilat yapmalı ve tadilat sona erdiğinde ilk kiralama teklifini eski kiracıya yapmalıdır. Aksi durumda kiracıya 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemek zorunda kalır.

Kiracının aidat ödememesi, komşular ile iyi geçinmemesi, eve özenli bakmaması, evin kentsel dönüşüme girecek olması gibi gerekçeler de ev sahipleri için haklı gerekçeler olabilmektedir. Fakat bunların tamamının ispatının yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

Türkiye’de ev ne zaman alınır?

Ev sahipleri ödeyecek: Değerli konut vergisi yanlış uygulanıyor! Kaldırılmalı ya da uygulanabilir duruma getirilmeli...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Ödenmeyen konut sitesi ve apartman aidatı borcundan kim sorumlu?

Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri kirayı ödeseniz bile sizi evden çıkarabilir ama nasıl?