27 / 04 / 2024

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

Yıllık kira geliri 33 bin TL'den daha fazla olan ev sahipleri kira beyannamesi veriyor. Peki mercek altına alınan kira beyanlarında nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...



Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "Dijital Vergi Dairesi"nden kiracılara ilişkin yayınladığı "Kira Bildirim Formu" ile konut sahiplerinin bildirimlerini teyit etmeyi planlarken, gözler 1 Mart'ta başlayacak yeni beyanname dönemine çevrilmiş durumda. 

Aktarılan son dakika bilgilerine göre, kayıt dışılıkla mücadele çerçevesinde atılan adımlara kiraya ilişkin uygulamada dahil edildi. 

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

Bu doğrultuda GİB, Dijital Vergi Dairesinden kiracılara ilişkin "Kira Bildirim Formu" yayınladı. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesine abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaptıktan sonra forma erişebiliyor. 

e-Devlet şifresi girilerek gerekli bilgilere erişim sağlanabiliyor. Uygulamaya girildiğinde "Değerli mükellefimiz, bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz" notu görülüyor. 

Bu yöntem sayesinde konut sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırma imkanı yakalanacak. Bu şekilde düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar ya da hiç beyanda bulunmayanlar tespit edilmiş olacak. Bu adımın vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesinde önemli bir role sahip olması bekleniyor. 

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

HEM KİRACILAR HEM EMLAKÇILAR MERCEK ALTINDA 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, GİB'in uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulundu ve vergi dairesi müdürlüklerindeki personelin uzun zamandır sahaya çıkarak kiracı ve konut sahiplerini ziyaret ettiğini ve burada kiralara ilişkin sorular sorduğunu belirtti. 

"Kiranız ne kadar, geçmiş senelerden bu yana kiranız ne kadar yükseldi, kiranızı yatırdığınız IBAN numarası nedir, evi emlak danışmanı ya da konut sahibi aracılığıyla mı tuttunuz?' gibi sorularla vatandaştan bilgi alınıyor" ifadelerini kullanan Hakan Akçam, eğer kendisi ya da ilgili kişi yoksa konuta ihtarname bırakıldığının ve sorularla emlakçıların da denetlendiğinin altını çizdi. 

Akçam, vatandaşların Dijital Vergi Dairesi üzerinden "Kira Bildirim Formu" alanından da bu soruları cevaplayabilmesine imkan tanındığını söyledi ve konut sahiplerinin beyanlarının kiracıların verdiği bilgilerle karşılaştırıldığına dikkat çekti. 

Bu süreçte bilgilerin aynı olmaması halinde cezai müeyyide uygulanacağının altını çizen Akçam, "Her sene konut sahiplerinin kira beyannamesi verme zorunluluğu bulunuyor. Düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar ya da hiç beyanda bulunmayanların sayısı oldukça fazla. Bunun belirlenmesi için güzel bir çalışma" diye konuştu.

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

BEYANNAMELER 1 MART'TA VERİLMEYE BAŞLAYACAK

ATEM Başkanı Hakan Akçam, kira geliri beyannamesinin verilme sürecinin yaklaştığını vurguladı ve ev sahiplerine bazı uyarılar yaptı. 

"Kira beyannameleri, 1 Mart tarihinde itibaren verilmeye başlanıyor. GİB'in internet portalı aracılığıyla beyanname verilebiliyor. Eğer portal üzerinden sorunla karşılaşılırsa mali müşavirden, muhasebeciden de destek alabilirler. Vatandaş kendi sorumluluklarını yerine getirdikten sonra vergisini ödedikten sonra korkulacak bir ortam bulunmuyor" ifadelerini kullanan Akçam, kira vergisinde istisnai durumların olduğunu, yıllık kira geliri 33 bin TL'den düşük olanların vergiden muaf tutulduğunu ve bu rakamın üzerindeki kira gelirinin vergilendirildiğini söyledi. 

İslam Memiş bu haftayı işaret etti! Elinde dolar ve altın olanlara seslendi! Uyanın...

Borsada doğru portföy nasıl oluşturulur?

FED faizi indirirse bu piyasa için iyi mi olur kötü mü olur?

İBB'den emeklilere 10 bin TL pazar desteği! Ekrem İmamoğlu kent yoksulluğuna karşı 10 projeyi açıkladı!


Geri Dön