27 / 04 / 2024

Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri kirayı ödeseniz bile sizi evden çıkarabilir ama nasıl? 

Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri kirayı ödeseniz bile sizi evden çıkarabilir ama nasıl? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve anlaşmazlıklar son zamanlarda gündemdeki yerini korumakta. Buna göre, kiracılar için önemli bir uyarı kaydedildi. Kiracılar kira ödemelerini aksatmalasalar bile ev sahipleri tarafından evden çıkarılma riski ile karşı karşıya kalabiliyorlar.



Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan bu gerilim farklı boyutlara kadar gelebiliyor. Yaşanan en büyük gerilim ise ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak istemelerinden dolayı kaynaklanmaktadır. Ayrıca, bu gerilimin başlıca sebebi de ev sahibinin daha yüksek fiyatla evi bir başkasına kiralamak istemesi oluyor.

Öte yandan kiracılar bu durum karşısında kira ödemelerini aksatmama konusunda özenli davranıyorlar. Fakat kira ödemelerini düzenli olarak yapmanın kiracının evden çıkarılmayacağı anlamına gelmeyeceği de özellikle belirtildi. 

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR!

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Bu süreçte kiracılar ile ev sahipleri arasın yaşanan  anlaşmazlıkların mahkeme ye taşınması durumu da olayı daha  farklı bir boyuta getirmiş oluyor. Hukuki süreç Yargıtay’a kadar uzayabiliyor.

Yaşanan bu durum  Yargıtay da emsal bir karara varılmış oluyor ve benzer tüm davalar için de bağlayıcı niteliğini taşıyor.  Tam da bu duruma uygun olacak şekilde kirasını 1 gün bile geciktirmeyen bir kiracı için Yargıtay’dan tahliye kararı çıktı. Bu karar artık emsal olacak ve tüm kiracıları bağlayacak.

Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri kirayı ödeseniz bile sizi evden çıkarabilir ama nasıl? 

EV SAHİBİ HAKLI ÇIKTI!

Yargıtay’ın emsal karara vardığı davada ev sahibi komşuları ile iyi geçinmediği için kiracısının evden çıkarılmasını talep etti. Yerel mahkeme bu talebi haklı bulmayarak davayı reddetti. Ev sahibi davayı temyiz ederek Yargıtay’a kadar taşıdı. Daha sonra Yargıtay görülen bu davada ev sahibinin haklı olduğu tarafa doru dikkat çekti. Buna göre, kiracının kira ödemesini geciktirmeden yapmasının kira sözleşmesinin bir yükümlülüğü olduğunu belirterek Yargıtay kiracının yükümlülüğünün sadece kira ödemek olmadığına hükmetti ve kiracının eve özenli bakmasının da bir yükümlülük olduğunu kaydetti. Ayrıca, Yargıtay kararında komşularla kötü geçinmenin de hem ev sahibine hem de eve kötü şöhret kazandıracağı hükmüne varıldığı belirtildi. Ev sahibinin talebinin yeniden değerlendirilmesi için dava dosyası yeniden yerel mahkemeye gönderildi.

TÜM KİRACILARI İLGİLENDİRİYOR

Yargıtay’ın son kararı tüm kiracılar için emsal olacak. Kiracılar kira ödemelerini geciktirmeden yapacaklar ve eve de özenle bakacaklar. Eve özenle bakılması hükmü içerisinde komşularla iyi geçinmek de yer alıyor. Bu kurala  uygun bir şekilde hareket etmeyen kiracı için evden tahliye kararı verilebileceği kaydedildi. Bundan dolayı kiracıların komşularla iyi geçiniyor olmaları yararlarına olacaktır.

Ev sahipleri aman dikkat! Bakın kira sözleşmesiyle neleri kabul etmiş oluyorsunuz?

3 ildeki 10 adet iş yeri kiraya veriliyor! Aylık kira bedelleri açıklandı! 

Gelir İdaresi açıkladı! Kira tespiti için Dijital Vergi Dairesi'nden form doldurmak yeterli olacak!

Kira gelirinde hangi giderler düşürülebiliyor? Ev sahipleri dikkat: 1 Mart'ta resmen başlıyor!

 


Geri Dön