27 / 04 / 2024

Gelir İdaresi açıkladı! Kira tespiti için Dijital Vergi Dairesi'nden form doldurmak yeterli olacak!

Gelir İdaresi açıkladı! Kira tespiti için Dijital Vergi Dairesi'nden form doldurmak yeterli olacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele ile ilgili olarak resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kiracıların Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu'nu doldurması için çağrı yaptı. İşte o paylaşım...



Gelir İdaresi Başkanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele ile ilgili olarak resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kiracıların Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu'nu doldurması için çağrı yaptı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi X hesabı https://twitter.com/gibsosyalmedya üzerinden yapılan paylaşımda, "Kira ödeyen değerli vatandaşlarımız, Dijital Vergi Dairesi'nden giriş yaparak Kira Bildirim Formu'ndaki bilgileri doldurup kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz" ifadeleri yer aldı.

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren söz konusu uygulama ile mülk sahiplerinin beyan etmiş olduğu kira gelirleriyle kiracıların beyanatları karşılaştırılacak. Böylelikle eksik ya da düşük beyan verilmesi gibi bir durumda oluşabilecek vergi kaybının önüne geçilecek.


Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi X hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde:


Kira ödeyen değerli vatandaşlarımız, Dijital Vergi Dairesi'nden giriş yaparak Kira Bildirim Formu'nda yer alan bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz.

Peki vatandaşlar bu konu ile ilgiline düşünüyor? İşte Gelir İdaresi Başkanlığı'nın  paylaşımına gelen yorumlar...

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesi üzerinden yaptığı açıklama şu şekilde:


"Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kira gelirlerinin tespitleri ve doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar dahilinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve Türkiye İstatistik Kurumu istatistiklerinden de yararlanılarak potansiyel kiracılara ait adresler tespit ediliyor. Buna göre mükelleflerimizi gönüllü uyuma davet etmek üzere bilgilendirme mektupları gönderilmekte ve/veya kiracı yoklama yapılıyor.

Yapılan yoklamaların sonucunda ulaşılamayan kiracılara belirtilmiş olan gün ve saatte, belirtilen adrese gelmeleri için ödenen kiralara ilişkin görüşme mektubu bırakılıyor. Bugünden itibaren görüşme mektubu bırakılmış olan kiracılar kira ödemelerine ilişkin bildirimlerini vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi Uygulamasında bulunan Kira Bildirim Formu’nu doldurarak da gerçekleştirebilecek. Bu doğrultuda kira veren tüm vatandaşları Kira Bildirim Formu’nu doldurmaya davet ediyoruz.

Kira Bildirim Formu; Dijital Vergi Dairesine (https://dijital.gib.gov.tr) kullanıcı bilgileri (kullanıcı kodu / T.C. kimlik numarası / vergi kimlik numarası) ve şifre ya da e-Devlet şifresiyle giriş yapıldığı zaman sol menüde en alt bölümde yer alıyor.

“Kira Bildirim Formu” alanında kullanıcılardan istenen;


- Gayrimenkule ilişkin bilgiler,
- Kiracıya ilişkin bilgiler,
- Bildirime ilişkin açıklamalar,
- Kira ücretinin yatırılmış olduğu hesap bilgileri,
- Mülk sahibine ilişkin bilgiler,

kısımlarının doldurularak kaydedilmesi gerekiyor. 
 

Konutta nakit dönemi mi başladı?

EPDK'dan akaryakıt ayarı: Benzin ve motorine 1 ile 1,5 TL kadar indirim gelecek!

Yarısı bizden kampanyası ile kira bedelleri düşüşe geçecek!


Geri Dön