23 / 12 / 2024

Kiracıyı çıkartmak için sözleşme bitimi beklenmeli mi?

Kiracıyı çıkartmak için sözleşme bitimi beklenmeli mi?

Posta Gazetesi'nden Tamer Heper vatandaşların sorularını yanıtlıyor...



Bir dairemin içinde kiracı var. Babam ise emekli ve geçim sıkıntısı çekiyor. Ben annemle babamı bu dairede oturtacağım ama kiracı çıkmıyor. Sözleşmesinin bitimine üç ay var. Onları çıkartmak için üç ayı beklemek zorunda mıyım? Üç aydan önce çıkartmak için yapabileceğim bir şey var mı? N.N.

Doğrusu size iyi haberlerim yok. Bırakın üç aya kadar çıkartmayı üç aydan sonra da çıkaramayacaksınız. Bugüne kadar büyük çoğunlukla okuyucularıma iyi haberler verdim ama size veremiyorum. Sebebine gelince: İhtiyaç nedeni ile tahliye davası sözleşmenin bitiminden sonraki bir ay içinde açılır. Yani ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açmaya hakkı olanlar dahi bu tarihten önce dava açarlarsa davası reddolunur. Ancak sizin olayınızdaki tahliye davası açılmasına engel olay bu değil. İhtiyaç nedeni ile tahliye davası kendisinin, eşinin veya çocuğunun ihtiyacı için açılabilir. Yani ana-babanın ihtiyacı veya kardeşin ihtiyacı için ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılamaz. İşte sizin önünüzdeki asıl engel burada. Babanızın ihtiyacı için kiracıyı çıkartamıyorsunuz. Öyle görüyorum ki babanızın durumu için başka çözümler arayacaksınız. Yani şimdilik ümit yok.

Tasdikli projeyi bulun

Daire sahibi olduğum binada 12 mesken bir depo bir de dükkan var. Kat mülkiyeti tapusu almak için başvurduk. Ancak tüm daireleri satmış bulunan arsa sahibinin 15 numaralı bir dairesinin var olduğunu gördük. Bu daire çatı arasında imiş. Oysa imar durumu itibarıyla buna imkan yok. Arsa sahibinin böyle bir hakkı var mı?  M. G.

Bir ana yapıda bağımsız bölümlerin kaç tane olacağı, neyin nerede bulunacağı, tasdikli projesinde görülür. Tapular da tasdikli projeye uygun olarak çıkarılır. Bir projede görülmeyen daireye tapu çıkarılmaz, tapu kütüğüne tescili yapılamaz. Sizin olayınızın çözümü tasdikli projede. Tasdikli proje ise hem tapu dairesinde hem de belediye imar müdürlüğünde. Bir örnek çıkarılıp size verilmesini isteyin ve inceleyin. Mevcut durumda projeye aykırılık varsa gerektiğinde dava açarak hatanın giderilmesini talep edebileceksiniz. Ancak önce tasdikli projeyi bulun.

Anlamsız

1 Temmuz 2010 tarihinde kira sözleşmemin süresi doluyor. Kira artışı için muhtelif kimselere başvurdum. Hep farklı yanıt aldım. Acaba bu tarihteki kira artış oranı nedir? Benim kira sözleşmemde TEFE-TÜFE artış oranı diye bir oran var. Bu, sonuca etkili mi?  Y.Ç.

1 Temmuz 2010 tarihindeki kira artış oranını size bugün veremem. Bunu verebilmem için temmuz ayının üçüncü günü akşamını görmemiz lazım. Zira artış oranlarını ilgilendiren TÜİK-ÜFE 12 aylık ortalama rakamı o zaman ilan edilecek. Bugün için size rakam bildirenlerin tümü yanlış yapıyor. Çünkü benim bu yazıyı hazırladığım tarihte rakam daha belli olmamıştı. Rakam belli olmadan kim size artış oranını verebilir ki? Sözleşmenizde yazılı olan TEFE-TÜFE oranı ibaresi hiçbir şey ifade etmiyor, son derece acemice yazılmış bir ibare. Bugün TEFE diye bir hesaplama yok. Olmayan hesaplama ile kira artışı nasıl bulunur? Bunu birileri icat etti ama yıldırım hızı ile yayıldı. Sözleşmesinde bu ibare bulunan tüm kiracı ve kiralayanlara söylüyorum, bu ibare “boş”tur, hiçbir anlam taşımaz.
Posta/ Tamer Heper


Geri Dön