Genel

Kirada 5 yıl dolunca ne olur? Ev sahibi kaç yıl sonra evden çıkarabilir? İşte detaylar!

Kiracılar ve ev sahipleri arasında birtakım sorunlar yaşanabilir. Sorun yaşamayan kiracı ve ev sahipleri de vardır. Bu durumda, “Kirada 5 yıl dolunca ne olur” sorusu da sorulmaktadır. İşte merak edilenler!Ama ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 yıl boyunca eski kiracı dışında kimseye o mülkü kiralayamaz

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DİYE KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

Ev sahibinin konut ihtiyacı ortaya çıkarsa kiracı evden çıkartılabilir. Ama ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 yıl boyunca eski kiracı dışında kimseye o mülkü kiralayamaz. Kişinin konutu satması ve satın alanın ihtarname çekerek, 'burada ben oturacağım' deniliyorsa, kiracıya 6 ay süre tanımak zorundadır.

EV SAHİBİ KAÇ YIL SONRA EVDEN ÇIKARABİLİR?

Gayrimenkul sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzalandığı tarihten itibaren 10 sene geçmesi gerekir.

İşte kiracı ve ev sahibi konularında merak edilen diğer detaylar…

KİRACI KİRAYI EN FAZLA KAÇ GÜN GECİKTİREBİLİR?

Ödenmesi gereken kira borcunun ya da yan giderlerin ödeme yapılmasıyla konut ve çatılı iş yerleri için kiracıya 30 gün süre verilerek bu süre içerisinde borç eğer ödenmez ise sözleşmenin iptal edileceği kiracıya bildirilir. Bu davanın açılması için bir ihtarnamenin gönderilmiş olması yeterli olmaktadır.

KİRADA 5 YIL DOLUNCA NE OLUR?

Kira akdi yenilenebilir yani uzayabilir eğer uzar ise beş yıl en fazla TÜFE oranında zam yapılacaktır. Beş yıldan sonra taraflar mahkemeye başvurup yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi araştırması ile belirlenmesini talep edebileceklerdir.

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemek zorundadır. Buna ek olarak da mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler talep edemez. Ancak kiranın ödenmemesi halinde ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabilir.

İKİ KİRA BEDELİ YARDIM!

Kentsel dönüşün Devlet tarafından yapılıyorsa, kiracıya veya ev sahibine kira yardımı ve taşınma masrafları ödenmektedir. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak olan bina için de kira yardımı müteahhit tarafından yapılır. Taşıma için nakliye masraflarını da müteahhit karşılamak zorundadır. Riskli bina raporu alınan binalarda iki kira bedeli kira yardımı da bulunmaktadır.

Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? İşte detaylar!

Kaçak yapı para cezası ne kadar? Kaçak yapıya ruhsat alınır mı?