Ekonomi

Kirada oturanlar dikkat! Sakın bu oyuna gelmeyin! İşte ev sahiplerinin yeni zam bahanesi!  

Türkiye'de yüksek seyreden enflasyon nedeniyle ev fiyatları sert yükselmiş, kiralar da fahiş rakamlara çıkmıştı. 2023 yılına sayılı günler kala ev sahiplerinin yeni zam bahanesi belli oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, "Yılbaşında maaşlara yapılacak olan zamlar sebebiyle kira zammı talep edilemez" diye konuştu

Kiracıların kontrat dönemi sona ermemesine rağmen yeni yılda maaşlara yapılacak zamları gerekçe gösteren ev sahipleri, kiralara zam talep etmeye başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, "Yılbaşında maaşlara yapılacak olan zamlar sebebiyle kira zammı talep edilemez" diye konuştu. İşte ayrıntılar...

Türkiye'de seyreden yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşlar ev fiyatları ve kiralardan dert yanmaya devam ediyor. Son olarak yeni yıla az bir zaman kala ev sahiplerinin yeni zam bahanesi kiracıların keyfini kaçırdı. Bazı ev sahipleri, kontrat dönemi olmamasına rağmen kiracılarından maaşlarına gelecek yılbaşı zammını gerekçe göstererek kira artışı talep etmeye başladı. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, "Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayı değişim oranları belli oldu. Buna göre iş yerleri için yıllık kira zammı yüzde 70,36 ile rekor seviyeye çıktı. Konutlarda ise 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 akşamına kadar geçerli olan kira sözleşmelerinin yenilenmesinde yüzde 25 oranında net bir zam oranı bulunuyor. Özellikle de home ofisler de iş yeri olarak kullanılıyor ise onlarda da kira artışı iş yeri artışı kadar gerçekleşecek" diye konuştu.

"YÜZDE 25 ZAM SINIRINA UYULMUYOR"

Gayrimenkuldeki fiyat artışları nedeniyle birçok şehirde ev sahiplerinin kiraları iki katına çıkardığını belirten Akdoğan, "Yüzde 25’lik zam sınırına uyanların sayısı oldukça az. Fakat yapılan artışlara rağmen yılbaşının yaklaşmasıyla ev sahiplerinden yeniden zam istekleri gelmeye başladı. Fakat zamlar, kontratın yenilendiği ayda senede bir kez yapılır. Yılbaşında maaşlara gelecek zamlar sebebiyle ev sahipleri zam isteyemez" ifadelerini kullandı.

"EVDEN ÇIKARAMAZ"

Ev sahibinin haklı bir gerekçesi olmadan kiracısını evden çıkaramayacağını anlatan Akdoğan, "Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine uymaması, evi izinsiz başkasına kiraya vermesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı gerekçeleri bulunuyorsa kiracının evi boşaltması istenilebilir. Fakat kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyorsa, sorumluluklarını harfiyen yerine getiriyorsa ve evi de amacına uygun kullanıyorsa o kiracı evden çıkarmak mümkün değildir" diye konuştu.

"KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİR"

Akdoğan, kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan zam sorunun davayla çözülebileceğini de kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Kiralama üzerinden 5 sene geçmişse ve kira bölge ortalamasının altına düşmüşse ev sahibi 'kira tespit davası' açarak zam talebinde bulunabilir.. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri dikkate alınarak kira yeniden hesaplanır. Ama bu durumda da kiracının hakkını koruyan bir kira tutarı belirlenir. Çünkü mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yaparak yeni kirayı karara bağlıyor. Eğer kira sözleşmesinin üzerinden 10 sene geçmişse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden tahliye etme hakkı var ama en az 3 ay önceden yazılı bildirimde bulunması gerekiyor."

Asgari ücret için taksit iddiası! Canlı yayında rakam vererek anlattı: 'İş dünyası da istiyor...'

Zincir marketlerde et, balık, ekmek, sigara, alkol satışına yasak mı geliyor? Pazar ve 19.00 talebi çok konuşulacak!

EYT'de kritik konu! Herkes meraktaydı! Uzman isim açıkladı: "Eğer böyle bir yazı alırlarsa..."

Emekli promosyonları alev alev! Kuveyt Türk de devreye girdi! Emekliye 6 bin TL...