28 / 04 / 2024

Kirada yüzde 25 artış kısıtlaması Temmuz’da bitiyor. Bu tarihten sonra dengeler nasıl değişecek? Uygulama uzatılacak mı?

Kirada yüzde 25 artış kısıtlaması Temmuz’da bitiyor. Bu tarihten sonra dengeler nasıl değişecek? Uygulama uzatılacak mı?

Konut kiralarının astronomik rakamlara çıkması üzerine getirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılması sektörde dengeleri değiştirecek. Uzmanlar, özellikle yatırım için konut alanların sayısında düşüş öngörüyor.



Son yıllarda fahiş şekilde artan kira fiyatlarına fren anlamanda getirilen yüzde 25 kısıtlamasının temmuz ayında yeniden uzatılacak olmasının sektördeki dengeleri değiştireceği söyleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kira artışını sınırlayan düzenlemeyi uzatacaklarını açıkladı. Uzmanlara göre bu durumda ev sahipleri ve yatırım içim ev alanların davranışları değişecek.

TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sürenin uzatılmasının yatırımcıların kararının etkileyeceğini vurgulayarak, “Ev sahipleri ile kiracılar yine karşı karşıya gelecek. Kirayı artıramayan ev sahibi tahliye yoluna gidecektir. Kira ile geçinen ev sahipleri, enflasyonun altında bir gelir artışı yaşayacaklar. Mevduat faizleri bile yüzde 25’leri geçti. Bu durumda ev sahipleri tasarruflarının başka alanlara kaydırabilir. Alınacak uzatma kararı konut yatırımlarını çok fazla etkilemez. Türkiye’de yıllık konut ihtiyacı 800 bin civarına yükseldi. 5 yıl önce bu rakam 600 bindi” ifadesini kullandı.

Kirada yüzde 25 artış kısıtlaması Temmuz’da bitiyor. Bu tarihten sonra dengeler nasıl değişecek? Uygulama uzatılacak mı?

YATIRIM AMAÇLI KONUT ALIMI DURABİLİR

Finanskent Emlak’ın sahibi Ümit Yalçın ise alınacak kararın konut yatırımlarını doğrudan etkileyeceğini belirterek, “ Yatırım için daire alanların sayısında düşüşler olacak. Kira geliri kısıtlanınca yabancı yatırımcı da konut almaktan vazgeçebilir. İnşaat Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri. Alım olmayınca üretim de olmaz. İnsanlar yatırımlarından bekledikleri geliri görmek ister. Bu olmayınca o yatırımdan vazgeçer” dedi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise şunları söyledi: “Kira artışının yeniden sabitlenmesi ev sahiplerinin tepkisini çeker. Sözleşmenin dolmasıyla birlikte ev sahibi yeni kiracıyı tercih edecektir. Aynı binada iki farklı dairenin biri 5 bin lira kira öderken diğerinin 10 bin lira ödemesi tartışma yaratacak.”

 

 


Geri Dön