29 / 04 / 2024

Kira sözleşmelerinde döviz kuru nasıl değişecek?

Kira sözleşmelerinde döviz kuru nasıl değişecek?

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüş 13 Ekim 2018 tarihine kadar yapılacak. Peki, kira sözleşmelerinde döviz kuru nasıl değişecek?



Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile dövizli kira sözleşmesini iptal edildi. Karar, 13 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar kapsamında "Türkiye'de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz. 

Bu Kararın 4. maddesinin (g) bendinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde, söz konusu bentte belirtilen ve daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenir." hükümleri yer aldı.

Karar gereğince artık dövizle kira sözleşmesi yapılamacak. Mevcut dövizli kira sözleşmeleri de TL'ye dönecek. Peki, kira sözleşmelerinde döviz kuru nasıl değişecek?

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüş 13 Ekim 2018 tarihine kadar yapılacak. Sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenecek.


Kiraların TL’ye dönüşünde arabuluculuk nasıl işleyecek?


Gayrimenkul satış ve kiralamasında döviz yasağı kararı tam metni!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön