02 / 05 / 2024

Dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı!

Dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı!

Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde kira bedeline yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Peki, kira bedeli dövizli alınıyorsa; dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı nasıl yapılır?



Dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı!

Gayrimenkul kiralamalarında, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracıya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Meskenlerde kira bedeline yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.


Buna karşın kanunen kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor. Peki, dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı nasıl yapılır?


Dövizli kira artış hesabı..

Kira sözleşmesinde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor.


Ancak, Borçlar Kanununun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup; Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.



Kiracı temerrüde düşerse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön