29 / 04 / 2024

Kiralar arttı, evler otele döndü! ‘Paylaşımlı ev’ dönemi başladı!

Kiralar arttı, evler otele döndü! ‘Paylaşımlı ev’ dönemi başladı!

Son dönemde yükselişe geçen kira fiyatlarından sonra ev sahibi-kiracı sürecinde yeni bir dönem başladı. Bazı ev sahipleri, 'paylaşımlı ev' adı altında odaları kiralamaya başladı. İşte detaylar...



Yüksek kira ücreti isteyen kimi ev sahipleri 'paylaşımlı ev' adı altında odaları kiralamaya başladı. Bir dairenin birden fazlaya kişiye kiraya verilmesi apartmanda yaşayanları ise rahatsız ediyor. Hukukçular; evlerin otel gibi kiraya verilmesinin kat mülkiyetinden kaynaklı sorunlara neden olabileceğini ifade ediyor.

Türkiye'de özellikle büyükşehirlerde kiralardaki yükselişle birlikte yeni uygulamalar devreye girdi. Bazı konut sahipleri bir evi birden çok vatandaşa kiraya veriyor. 'Paylaşımlı ev' adı altında kaçak pansiyonculuk yapılıyor.

 Kiralar arttı, evler otele döndü! ‘Paylaşımlı ev’ dönemi başladı!

OTEL KONSEPTİYLE KİRAYA VERİLİYOR

Avukat Emel Özbek, son zamanlarda kiracı-ev sahibi ilişkisinden çok ticarethane gibi bir ilişki gözlemlediklerini kaydederek evlerin sadece mesken olarak genel anlamıyla kiraya verilmesinden ziyade ranza şeklinde sanki bir otelmiş gibi yatak yatak kiraya verildiğini gördüklerini söyledi.

KİRAYA VERİLEN KİŞİLERİN HEPSİYLE SÖZLEŞME YAPILMALI

TRT Haberler’de yer alan detaylara göre, hukukçular bir ev birden fazla kişiye kiraya verebilir. Fakat kiraya verilen kişilerin hepsiyle sözleşme yapılması gerekiyor.

Özbek, evin birden fazla kişiye kiralanmasının görüldüğünü fakat bunların TC kimlik numaraları, isim, soy isimlerinin sözleşmede olması gerektiğini vurguladı.

 Kiralar arttı, evler otele döndü! ‘Paylaşımlı ev’ dönemi başladı!

SORUNLAR ÇIKABİLİR

Bir evin birden çok kişiye kiraya verilmesi apartmanda yaşayan kişileri rahatsız edebiliyor. Ayrıca, kat mülkiyetinden kaynaklı sorunlar çıkabiliyor.

Avukat Özbek "Bu durumda da hem yaşanılan apartmandaki kişiler için ciddi bir güvenlik sorunu ortaya çıkıyor. Hem de artık kiracı-ev sahibi ilişkisinden ziyade sanki müşteri ve ticarethane ilişkisi varmış gibi görünüyor" dedi.

VERGİ KAYBINI ETKİLEYEBİLİR

Bu da ciddi bir vergi kaybına sebep olabileceğine dikkat çeken Özbek, "Eğer iş yeri gibi kullanıldığını görüyorlarsa yönetim planında meskenin iş yeri gibi kullanılamayacağına dair bir karar alabilirler." diye ifade etti.

 Kiralar arttı, evler otele döndü! ‘Paylaşımlı ev’ dönemi başladı!

İSTANBUL'DA KİRALAR DENGESİNİ ŞAŞIRDI

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, fahiş kira fiyatları özellikle İstanbul'da gözlemleniyor. Lüks sitelerdeki ara kat dairelerin aylık kirası 3 haneli rakamlara ulaştı. Lüks bir sitede en uygun 3 oda 1 salon ilanı 100 bin liradan başlayıp, 650 bin liraya kadar yükseliyor. Talebin olduğunu kaydeden Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıbaş Başaran "İstanbul'da kira fiyatları 100 metre karede 16 bin liraya ulaştı" diye konuştu.

Kuyumcularda altın fiyatları ne kadar? Gram altın, çeyrek altın bugün kaç lira? 22 Ağustos 2023 canlı altın fiyatları

65 yaş maaşı, evde bakım parası, engelli aylığında son dakika rakamlar! Zamlı maaşlar tam bu kadar oldu! Şimdi bakın!


Geri Dön