04 / 11 / 2024

Kiralar düzenli ödeniyorsa, ihtarların hukuki geçerliliği var mı? 

Kiralar düzenli ödeniyorsa, ihtarların hukuki geçerliliği var mı? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kiralar düzenli ödeniyorsa, kiracıya yapılmış ihtarların hukuki geçerliliği var mı?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '10 Ocak 2020’de bir konut aldım. Bu konutu mesken olarak kullanacağım, çünkü başka bir meskenim yok. Ancak konutun içerisinde kiracı var. Konutu bana satan, sözlü olarak Temmuz 2019’da, sosyal medya üzerinden de kasım 2019’da konutu satacağını ihtar etmiş. Kiralar düzenli ödeniyor. Bu kişiye yapılmış ihtarların hukuki geçerliliği var mı? Kiracının yazılı bir kira kontratı yok ve uzlaşmaya yanaşmıyor. Mesken zorunlu ihtiyaç için kullanılacağından dava için 6 aylık süreyi beklemeye gerek var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kiralar düzenli ödeniyorsa, ihtarların hukuki geçerliliği var mı? 

10 Ocak 2020’de bir konut aldım. Bu konutu mesken olarak kullanacağım, çünkü başka bir meskenim yok. Ancak konutun içerisinde kiracı var. Konutu bana satan, sözlü olarak Temmuz 2019’da, sosyal medya üzerinden de kasım 2019’da konutu satacağını ihtar etmiş.

Kiralar düzenli ödeniyor. Bu kişiye yapılmış ihtarların hukuki geçerliliği var mı? Kiracının yazılı bir kira kontratı yok ve uzlaşmaya yanaşmıyor. Mesken zorunlu ihtiyaç için kullanılacağından dava için 6 aylık süreyi beklemeye gerek var mı?

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum salı günü bana sorusunu yöneltmiş, çarşamba günü ise soruyor “Ne zaman yanıt vereceksin?” Sevgili okuyucum aylardır bekleyen okuyucum var, öyle bir günde yanıt alan kaç kişi var?

Her gün her soruya günlük yanıt vermeye kalksam bizim gazetenin sayfası yetmez. Ama bazen hak kaybına neden olan olaylar karşıma çıkınca onlara öncelik verdiğim olmuyor mu? Oluyor elbet. Neyse sizinki de hak kaybına neden olabilecek olaylardan olduğu için öncelik verdim.

★ ★ ★ ★ ★

Birinci olay, size daireyi satan, Temmuz 2019’da daireyi satacağını kiracıya bildirmiş ama bu bildirim kiracının tahliyesi nedeni değil. Yani bu bildirim ie yaramayacak. Bu bir avantaj olmaktan çıktı. Elde yazılı bir sözleşmesinin olmayışı ikinci dezavantaj.

Zira tahliye davası açmak süreye bağlı. Ancak bazı tarihlerde dava açılabilir. Mesela elinizde kira sözleşmesi olsaydı, diyelim ki şubat başlangıç tarihli bir sözleşmeniz olacaktı, siz şubat ayı içinde tahliye davası açabilecektiniz veya bir ikinci ihtimal, bakacaktınız ki kiracı 10 seneden daha eski. Bu halde 10 yılın dolmuş olması nedeni ile herhangi bir haklı neden göstermeden tahliyeyi talep edebilecektiniz. Bugün bunlardan mahrumsunuz.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi ise elde bir tek imkan var. Satın alma tarihinden itibaren bir ay içinde kiracıya ihtarname gönderip altı ay sonra ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açmak. Yani okuyucum 10 Şubat’a kadar kiracıya ihtar gönderme imkanına sahip. Bu süre kaçarsa işleri daha da uzar.

 

Kirasını ödemeyen kiracı için icra takibi süreci nasıl işler?


Geri Dön