Kira

Kiralarda 25 sınırının kaldırılması fahiş artışlara neden olmayacak!

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada kiralarda yüzde 25 artış sınırının kaldırılmasının fahiş artışa neden olması beklenmediğini belirterek, "Kiralarda büyük köpük etkisini kaybetti." dedi.

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada 1 Temmuz tarihinden sonra imzalanacak kira sözleşmelerinin Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) 12 aylık ortalamasına göre güncelleneceğini dile getirerek, yüzde 25 artış sınırlamasının kaldırılmasıyla kiralarda fahiş artış olmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılmasına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminde yeni gayrimenkul ve konut projeleri sayısında ciddi azalış yaşandığını, bu sebeple kiralarda artış meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, söz konusu bu artışı kontrol etmek için getirilen yüzde 25 kira artışı sınırının dün sona erdiğini anımsattı.

Prof. Dr. Tanrıvermiş konu ile ilgili olarka yaptığı açıklamada 1 Temmuz tarihindensonra imzalanacak olaran kira sözleşmelerinin TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre güncelleneceğine değinerek, şöyle konuştu: "Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla kiralarda ciddi artış olacağına yönelik bir beklenti oluştu. Çok fahiş bir artış olması mümkün değil. Daha önce yapılmış olan sözleşmelerin yenilenmesi ve ek kira artışları talep edilmesi mümkün değil. Çünkü Türkiye'de mevzuat ve uygulamada konut kira sözleşmeleri ve kira artışları yıllık şekilde yapılıyor. Bu nedenle, 'Mayıs ayında yüzde 25'e razı olmuştum, şimdi yüzde 65 oldu. Kirayı, yeniden 65'e göre revize edelim.' Böyle bir uygulamamız yok. Mevzuata uygun değil."

Açıklamasında "Piyasalardan algılayabildiğim, ilanlardan gördüğüm kiralarda büyük köpük etkisini kaybetti." ifadelerini kullanan Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kira takip sistemi kurulmasının önemine değindi.

Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, Türkiye'de her 100 hanenin 56 tanesinin konut sahibi olduğunu anlatarak, sorunu çözmek için konut üretiminin artırılması gerektiğini belirtti.

Kiracılara yönelik bazı uyarılar da yapan Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, "TÜFE'deki 12 aylık artışı belirleyen oran üzerinde kira sözleşmesi yapılmamalı. Kira sözleşmesiyle beraber tahliye sözleşmesi imzalanmamalı. Yaptıkları kira sözleşmesi dikkatli bir şekilde okunmalı. Kanunlar net ve ortada. Bunlara dikkat edilmeli." ifadelerini kullandı.

Konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığını dile getiren Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, "Şubat ayından itibaren konut fiyatlarındaki artış, enflasyon oranının altına düştü. Eğer bu trend böyle devam ederse konut fiyatlarındaki artış sene sonuna doğru hemen hemen enflasyon oranı altında kalacak." dedi.

Murat Kurum'un ilk sözü kentsel dönüşüm oldu: Acıların tekrar etmesini istemiyoruz!

A101'de indirimli aktüel ürünler için son tarih 5 Temmuz! Bulaşık deterjanı, peynir, çay, sucuk, zeytin indirimde!

Konut sektöründeki kriz müteahhitleri iflasa sürüklüyor!