22 / 12 / 2024

Konut sektöründeki kriz müteahhitleri iflasa sürüklüyor!

Konut sektöründeki kriz müteahhitleri iflasa sürüklüyor!

Yaptığı açıklamada müteahhitlerin projelerini tamamlayıp satamadığını dile getiren İzmir İnşaat Malzemecileri Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, son 1 haftada 3 kişinin borçlarını ödeyemediği için bunalıma girerek intihar ettiğini belirterek, önlem alınmazsa intihar furyası başlayabileceğini söyledi.



Bankaların konut kredisi vermemesi ya da çok düşük miktarlarda vermesinin dışında aylık ödemelerinin 70-80 bin TL'lere ulaşması konut satışlarını da durdurdu. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre vatandaşların konut ihtiyacı Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine çıkarken, diğer taraftan yapım çalışmaları tamamlanmış milyonlarca konut alım gücü düşüklüğü sebebiyle boş duruyor. Küçük müteahhitler yapım aşamasındaki konutları sattıkça elde ettiği gelirle binanın geri kalanını tamamlarken kimi müteahhitler de ödemelerini 5-6 ay sonra yapacak şekilde veresiye malzeme alıyor. 

SATIŞ YOK BORÇ VAR

Yeni Bakış'tan Murat Ervin imzalı habere göre yaptığı açıklamada son aylarda sık sık gündeme gelen konut satışlarının durmasının binaların tamamlanmasını engellediğini dile getiren  İzmir  İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, esnafın da vadesi gelmesine karşın borcunun ödenmediğini belirtti. Açıklamasında konuttaki krizin esnafı ve müteahhitleri iflasa sürüklediğini dile getiren Cumhur Taşdelen, “Son 1 hafta içerisinde 2’si müteahhit biri de inşaat malzemeleri ticaretiyle uğraşan 3 kişi intihar etti. Karşıyaka’da bir müteahhit Kurban Bayramı’ndan bir gün önce silahla intihar etti. Diğer intihar olayı geçtiğimiz pazartesi günü meydana gelirken, son olarak cumartesi günü de Turgutlu'dan intihar haberi geldi. Bu arkadaşlarımızın hepsi inşaat sektöründeydi ve konutlarını satamadığı, borçlarını ödeyemediği için intihar etti. Eğer bu kriz aşılmazsa intiharların daha artacağından endişe ediyorum” dedi.

Konut sektöründeki kriz müteahhitleri iflasa sürüklüyor!

Açıklamasında bankaların ipotek karşılığı kredi kullandırdığını bunun için birkaç gayrimenkul birden istediğini dile getiren Taşdelen, borcunu ödeyemeyen müteahhitin ipotek gösterdiği gayrimenkullere de haciz geldiğini bunun da intiharları artırdığını söyledi. Yaptığı açıklamada müteahhitlerin büyük projelerde tesisat işleri için esnafa para yerine daire önerdiğini dile getiren Cumhur Taşdelen, “Fakat esnaf aldığı işi tamamladığında kendisine verileceği konut bitmemiş oluyor. Ya da müteahhit iflas edebiliyor. Böyle bir durumda esnaf da parasını alamıyor, o da batıyor. Çünkü  esnafın kendi ayağı üzerinde durup buna dayanacak gücü yok. Proje bitecek mi, bitmeyecek mi? Proje bitse bile satılacak mı, satılmayacak mı belli değil. Sonu kötü biten ve milyonlarca TL'lik zarara sebep olan bu ticaretin sonunda intihar haberleri de ardı ardına geliyor. Özetle oturduğu ev bile elinden alınan işletme sahibi canına kıyıyor” dedi.. 

YÜZDE 35'İ KAPANIR

İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası üyesi pek çok işletmenin ve müteahhitlik firmasının yılbaşında iflas edip kapanabileceğini dile getiren Taşdelen, "Mevcut üyelerimizin ciroları yüzde 90 azaldı. Bu sebeple yılbaşında işletmelerin yüzde 30-35’inin kapanma ihtimali oldukça yüksek. Bu da binlerce insanın konutuna ekmek götürememesi demek. Eğer söz konusu bu şartlar sürerse yalnızca finansal altyapısı çok sağlam işletmeler ayakta kalabilir. Önemli bir bölümü de en az 2-3 sene kendini toparlayamaz" dedi.

Açıklamasında enflasyonun bu denli yüksek olduğu bir dönemde ülke geneli ilk 100 vergi rekortmeninden 25 tanesinin bankalar olmasının insanların borç içinde yaşadığının en somut örneği olduğunu dile getiren Taşdelen, vatandaşların bankadan fabrika kurmak, ev, araba almak için değil kredi kartı borcunu ödemek için kredi almasının bankaları rekortmen yaptığını da söyledi.

 

Konut fiyatları düşüyor ama maliyetler artıyor! Ünlü stratejist ev almak isteyenlere seslendi! Oturacağınız evi alın!

A101'de indirimli aktüel ürünler için son tarih 5 Temmuz! Bulaşık deterjanı, peynir, çay, sucuk, zeytin indirimde!

Kripto varlık düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı! İzinsiz faaliyetlere 5 yıl hapis cezası verilecek!


Geri Dön