29 / 04 / 2024

Kiralarda döviz kuru sabitlenebilir mi?

Kiralarda döviz kuru sabitlenebilir mi?

Koronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlar kira ödemekte güçlük çekiyor. Peki dövüz kuru üzerinden ödenen kiralarda sabitlenme talep edilebilir mi? Kira bedelinde döviz kurunun sabitlenmesi için ne yapılabilir? İşte detaylar...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, bugünkü yazısında dövizle ev ve işyeri kiralayan vatandaşların döviz kurunun sabitlenmesini isteyip isteyemeyeceklerini kaleme aldı. Avukat Serkan Ağar, döviz kuru üzerinden ödenen kira bedellerine ilişkin dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

İşte Oya Armutçu'nun 'Salgın nedeniyle kira itirazı (2) Döviz kurunun sabitlenmesi istenebilir' başlıklı yazısı...

Koronavirüs salgını nedeniyle mahkemeye başvurup kiraya itiraz edilebileceğini anlatan geçen haftaki yazımdan sonra, dövizle ev ve işyeri kiralayan birçok okurum, döviz kurunun sabitlenmesini de isteyip isteyemeyeceklerini soruyorlar. Bu davayı açarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da bilgi istiyorlar.

Bu sorularınızı vergi ve kira davaları konusunda uzman avukat Serkan Ağar’a ilettim. Avukat Ağar’a göre, bulunduğunuz yer sulh hukuk mahkemesine başvurarak ödediğiniz kira bedeline ilişkin döviz kurunun sabitlenmesini talep edebilirsiniz. Ağar’ın bu davayı açarken yapılması gerekenlere ilişkin uyarıları da şöyle:

İHTİRAZİ KAYIT KOYUN

“Koranavirüsün ‘mücbir sebep’ gösterilerek, Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine göre sulh hukuk mahkemesine başvurarak uyarlama davası açmak mümkündür. Kira sözleşmesinin uyarlanması yoluna başvurulabilmesi için en önemli kriterlerden birisi, kira bedeli ödenirken mutlaka ihtirazi kayıt konulmasıdır. Bir başka ifadeyle, kira bedeli ödenirken, ‘uyarlama hakkı saklı kalmak kaydıyla’, ‘ihtirazi kayıtla’, ‘uyarlama davası açma hakkım saklı kalarak’ gibi ifadelerin kullanılması gerekir.

Mahkemeye başvurulabilmesi için de mevcut kira bedeli ya ödenmemeli ya da ödenecekse mutlaka ihtirazi kayıt (uyarlama davası açma hakkım saklı kalarak gibi) yazılmalıdır.

HANGİ SEÇENEKLER VAR?

Kira bedelinin uyarlanması davasında mücbir sebep (salgın hastalık) devam ettiği sürece;

Kira bedelinin hiç ödenmemesi,

Kira bedelinin indirilmesi,

Kira sözleşmesinin süresinin uzatılması,

Kira bedeli döviz üzerinden yapılmışsa döviz kurunun sabitlenmesi gibi seçenekler mahkemeden talep edilebilir.”

Koronavirüs sebebiyle kiralarda indirim talep edilebilir mi?

Koronavirüs sebebiyle yaşanan kira anlaşmazlıklarına 'arabulucuk' önerisi!


Geri Dön