Kiralarda yeni dönem için geri sayım başladı! Ev sahiplerini ve kiracıları neler bekliyor?
Konut kiralarında uygulanan yüzde 25'lik tavan zam düzenlemesi Temmuz ayında sona erecek? Peki bu tarihten sonra ev sahiplerini ve kiracıları neler bekliyor?
Konut kiralarında uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı düzenlemesinin 2 Temmuz 2024 tarihinde sona ermesi bekleniyor. Peki Temmuz ayından sonra kira zam oranları nasıl belirlenecek? Mevcut kira davalarında ara bulucu sistemi devam edecek mi?
Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik merak edilen tüm sorulara yanıt verdi. İşte Cumhuriyet'ten Remzi Akkök imzalı o haber...
Konut kiralarında uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek.
2022 yılında 1 seneliğine yürürlüğe giren uygulama, 2023 yılında bir sene daha uzatılmıştı. Söz konusu zam sınırının devam edip etmeyeceği pek çok kişi tarafından merak ediliyor.
ZAM ORANI NASIL HESAPLANACAK?
Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik konut kiralarında yeni döneme dair merak edilen tüm soruları cevapladı.
Ufuk Tetik, kiralarda uygulanan tavan zam düzenlemesinin sona ermesi durumunda 2 Temmuz tarihinden önce başlayan veya yenilenen sözleşmeler için yüzde 25 zam sınırının süreceğini belirtti.
2 Temmuz tarihinden sonra başlayan ya da yenilenen sözleşmelerde zam oranı TÜFE'ye göre belirleneceğini belirtti.
"Söz konusu bu düzenlemenin kaldırılması durumunda konut sahiplerine zam hakkı doğacak mı?" şeklindeki soruya da şu cevabı verdi:
"Temmuz ayına girmeden olabilecek olan yeni zam oranlarında yüzde 25'lik kira sınırı yine referans alınarak kullanılacak. Söz konusu bu düzenlemenin kaldırılması en fazla 2 Temmuz tarihinden sonraki kira sözleşmelerini ilgilendiriyor. Temmuzdan öncekilerde yüzde 25 kira sınırlaması sürecek."
DAVA SÜREÇLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?
Kira fiyatlarında anlaşmazlıklar yaşayan on binlerce konut sahibi ve kiracı, geçtiğimiz dönemlerde hukuki yollara başvurmuştu.
Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Ufuk Tetik, tavan zam sınırlamasının dava sürecinde olanları nasıl etkileyeceğine dair de, "2023 yılının Eylül ayı itibarıyla kiracı ve konut sahipleri arasındaki dava süreçleri o kadar yoğunlaştı ki, Sulh ve Ceza Mahkemeleri'nin neredeyse yüzde 50'den fazla davası bu konuydu. O nedenle 2023 yılının Eylül ayından sonra bir ara bulucu sistemi getirildi. Söz konusu bu sistemle on binlerce dava belli bir oranda çözüldü fakat o sistemde yüzde 25'lik zam sınırı uygulanmadı. Konut sahibi ve kiracı ortak bir noktada anlaştı. Bu nedenle süren davalarda da muhtemelen süreç bu şekilde devam edecektir" diye konuştu.
İLK DEFA KİRALAMA YAPACAKLARA KÖTÜ HABER
Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, yeni kiralamalarda da ciddi zam oranları beklediğini dile getirdi. Mayıs'ta enflasyonun yüzde 70-75 bandında zirveyi görmesi beklenirken ilk defa konut kiralama yapacaklar kişilerinde buna paralel olarak yüksek kira fiyatlarıyla karşılaşacağını dile getirdi.
EN YÜKSEK ZAM ORANI HANGİ AYDA GERÇEKLEŞECEK?
Yüzde 25'lik sınırlamanın kalkmasıyla beraber de en yüksek kira zam oranının Ağustos'ta olacağını vurguladı.
Gayrimenkul Uzmanı Tetik konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mayıs ayında yüzde 70 ile zirve yapması beklenen enflasyonun yazın baz etkisiyle düşmesiyle beraber, "Kira artış oranlarının yüzde 60-65 bandında seyredeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"KONUT SAHİBİ, KİRACIYI ON YILA KADAR TAHLİYE EDEMEZ"
2 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira zamlarında uygulanan yüzde 25 sınırı kalkması beklenirken söz konusu bu durumun tahliye süreçlerini de nasıl etkileyeceği pek çok kişi tarafından araştırılıyor.
Ufuk Tetik yaptığı açıklamada konut sahiplerinin gerekçe göstermeden kiracıları tahliye edemeyeceğini dile getirerek şöyle konuştu: "Kira sözleşmeleri genel olarak bir senedir. Bir senenin sonunda kira sözleşmesi süreli bir sözleşmedir. Bir senenin sonunda yeni zam oranıyla devam ettiğimiz anda artık süresiz kira sözleşmesine gider ve siz 10 seneye kadar, kanunda bazı özel detaylar varsa, o kıstaslar dışında kiracınızı tahliye edemezsiniz. Tahliye gerekçelerinden biri de ülkemizde genellikle düşük kiradır. Devlet diyor ki 5 senenin sonunda kira tespit davası açarsın ve bölgedeki emsal kira bedellerini referans alarak kiranı güncellersin fakat bu kararda tahliye yok. O nedenle konut sahipleri, kiracıyla işin başında anlaşmaları için kira sözleşmesi yaparken aynı zamanda tahliye taahhütnamesi imzalatırlar. Bu da şu demek oluyor; kiracıya belli bir sürede uyarı verdiğimde söz konusu o sürenin sonuna kadar evi tahliye etmesini istiyorum. Tahliye taahhütnamesinde kiracı bunu kabul ettiğini beyan eder. Eğer bu şekilde bir taahhüt yoksa, ev sahibi 10 seneden önce kolay kolay gerekçesi olmadan kiracıyı tahliye edemez."
1.5 yılda dolar yüzde 42 kazandırırken, İstanbul'daki bir konut yüzde 280 kazandırdı!
26 Mayıs 2024 altın fiyatları ne kadar? İşte son dakika gram, çeyrek, tam altın fiyatları!