20 / 05 / 2024

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Merkez Bankası Başkanı'ndan son dakika açıklaması geldi!

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Merkez Bankası Başkanı'ndan son dakika açıklaması geldi!

Hem ev sahipleri hem de kiracılar kiralarda yüzde 25 zam sınırının devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Peki kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024'ün 2. enflasyon raporu toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira artışlarının sınırlanabileceğini kaydeden Karahan enflasyon tahminlerini 2 puan yükselterek yüzde 38'e çıkarttıklarını belirtti. İşte o açıklamalar...

2024'ün 2. enflasyon raporu toplantısında önemli açıklamalar yapan TCMB Başkanı Fatih Karahan, kira zam sınırlamasına da değindi.

Fatih Karahan açıklamasında "Sıkı para politikası talebi dengelenecek. Kiralar, yüksek hizmet enflasyonun önemli bir bileşenidir" ifadelerini de kullandı..

ENFLASYON TAHMİNİ 2 PUAN YÜKSELDİ

TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon tahminlerini 2 puan yükselterek yüzde 38'e çıkarttıklarını belirtirken ayrıca 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını da söyledi.

Kirada zam sınırı ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Fatih Karahan, kira artışlarının sınırlanabileceğini kaydetti.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Merkez Bankası Başkanı ndan son dakika açıklaması geldi!


"KİRA ARTIŞI SINIRLANABİLİR"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları şu şekilde: "Konut fiyatlarının artış eğilimi, tüketici enflasyonundaki eğilimin altında seyrediyor. Konut fiyatlarında yaşanan yavaşlamanın, ilerleyen dönemde gecikmeli şekilde kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz.

Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini de yakından takip ediyoruz. Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya da kesinlikle izin vermeyeceğiz.


"ENFLASYON ÖNGÖRÜMÜZDEN YÜKSEK SEYİR İZLEDİ"

Son 3 ayda enflasyon bizim öngörülerimizden yüksek seyir izledi. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret ediyor. Parasal duruş belirgin biçimde sıkılaştırıldı. Parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ve güçlendiren adımlar atıldı. Biz, bugünkü menkul kıymet kararıyla getiri eğrisinin normalleşmesini, güçlenmesini sağladık.

Likidite gelişmelerini yakından izleyerek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir biçimde kullanacağız. Parasal sıkılaştırma finans piyasalarına hızlı ve güçlü bir şekilde yansıyor. Kredi faizlerinin geldiği seviyeler talebin yavaşlamasına da destek verecek. Tüketici kredi büyümesi yavaşlıyor.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Merkez Bankası Başkanı ndan son dakika açıklaması geldi!

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI

Haziran 2023'te güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecini başlatmıştık. Politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 50 düzeylerine çıkardık. Makroihtiyati politikaları uygulamayı sürdürüyoruz. TL ihtiyaç ve ticari kredi büyümesini yüzde 2’ye düşürdük. Kredi kartı azami faiz oranlarını da yükselttik. Menkul kıymet tesis uygulamasını bugün itibarıyla sonlandırdık. Parasal aktarımın güçlenmesini de sağladık. KKM kur farkı ödemelerinin neden olduğu likidite fazlasını sterilize ettik.

Mart'taki faiz artışları sonrasında ticari kredi faizi 14 puan, tüketici kredisi faizi 18 puan, mevduat faizi 15 puan arttı. Kredi faizlerinin gelmiş olduğu seviye iç talebin dengelenmesine katkı verecek. TL mevduat faizlerinin seviyesi sistemde TL mevduat payı artışını destekliyor.

ENFLASYON TAHMİNLERİ

2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde koruduk. Orta vadede de enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek. Küresel büyümede 20242te sınırlı bir artış öngörülüyor. Jeopolitik gelişmeler ve sıkı politika öne çıkan küresel risk faktörleri. Küresel enflasyon hedeflerin üzerinde seyretmeye devam ediyor, merkez bankaları parasal sıkılığı koruyor.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha geç ve daha yavaş faiz indirimine gideceği beklentileri kuvvetlendi. Yurt içi talepte direnç devam ederken, bazı normalleşme işaretleri de mevcut. Net ihracatın büyümeye negatif katkıları azaldı. Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından izliyoruz.

Yurt içi talepte direnç devam ederken, bazı normalleşme işaretleri de mevcut. Net ihracatın büyümeye negatif katkısı da azaldı. Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından izlemekteyiz.

Yurt içi üretim talebe kıyasla daha ılımlı bir seyir izledi. Toplam talep koşulları enflasyonist düzeyde seyrediyor. Cari işlemler dengesinde yaşanan iyileşmenin süreceğini öngörüyoruz. Sıkı para politikası talebi de dengeleyecek.

2024'ün 2. yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkileriyle iç talepte zayıflama olacağını, cari dengede iyileşmenin süreceğini öngörüyoruz. Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının üzerinde gerçekleşti.


Geri Dön