Kira

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kaldırılırken, ev sahipleri de yeni önlemler almaya başladı!

Gündemden düşmeyen kira zamlarında yüzde 25'lik tavan artış oranı uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihinde sona ermesi beklenirken, Tüketiciler Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de mal sahiplerinin kendilerine özgü tedbirler almaya başladıklarını söyledi.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan konut kiralarına 11 Haziran 2022 tarihinde yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmiş ve söz konusu bu sınırlama 1 Temmuz 2024 tarihine kadar da uzatılmıştı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 2 senelik uygulama süresi içerisinde pek çok ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığa düşmüş ve hukuki yollara başvurmuştu.

Tartışmalara neden olan bu uygulamanın son geçerlilik tarihine günler kala konuyla ilgili henüz yeni bir karar ise alınmadı ancak kiracılar, ev sahipleri ve emlakçılar belirsizlik olduğunu kaydederek, karşı karşıya geldi.

Taraflar, yüzde 25’lik zam tavan uygulamasının 2 sene boyunca verimli bir biçimde kullanılmadığını kaydederek, daha kapsamlı ve uygulanabilir bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

ÇOK FAZLA ŞİKAYETLER GELİYOR

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kira artışları ile ilgili önemli değerlendirmeler yapan Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, "Öngörümüz bu zam sınırlamasının uzamayacağı yönünde. Eğer zam sınırı uzamazsa eski sisteme geri dönülecek. Eski sistem dediğimiz de yıllık enflasyon oranında 12 ayın ortalaması TÜFE oranında devam edecek. Mal sahipleri şikayet ederken kiracılar bu durumdan oldukça memnun gözüküyor. Fakat mal sahipleri de kendilerine özgü bazı tedbirler almaya başladı. Ev sahipleri 1 senelik peşin istemeye ve çıkış taahhütnamesi almaya başladılar. Bu da kiracıları oldukça zorluyor. Diğer taraftan da mal sahipleri kendi gayrimenkullerini kiraya vermemek istiyorlar, kendince önlem almak istiyorlar açıkçası. Bununla ilgili şikayetler geliyor" dedi.

KİRA DAVALARI KATLANACAK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada TÜKONFED olarak konuya ilişkin kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini de kaydeden Tüketiciler Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, “Önümüzdeki dönemde kira tespit davalarının ikiye, üçe katlanacağını öngörüyoruz. Bölgesel olarak bu konuda çalışmalar yapılabilir. başkent Ankara’daki bir yerle İstanbul Etiler’deki yerin kira artış oranları ile  ilgili olarak bir sınırlama gelebilir. Bölgesel şekilde bu çalışmalar yapılabilir. Çünkü her bölgenin farklı farklı dinamitleri var. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılabilir" dedi.

“BU KANUNLA BERABER KİRACILAR DA KONUT SAHİPLERİ DE ZOR DURUMA DÜŞTÜ"

Avukat Alican Şatır da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yüzde 25 uygulaması getirildiği zaman aslında insanların kulağına biraz da kar suyu kaçırılmış oldu. Herkes bir anda benim kızım oturacak, şu kadar zam yapmazsan seni çıkartacağım gibi kiracıları zor durumda bırakacak beyanlarla yargılamanın yükünü artırdı. Aslında söz konusu bu kanunla birlikte kiracılar da konut sahipleri de zor duruma düştü. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren uzatılmayacağı kanaatindeyim ben de. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gerekli tedbirleri alıyor. Bu nedenle bu tedbirler üzerinden enflasyonun düşürülmeye devam edeceği yönünde kanaatim var" dedi.

“KİRA FİYATLARI BİRAZ GERİLEMİŞ OLSA DA UYUŞMAZLIKLARIN SÜRECEĞİ KANAATİNDEYİM"

Açıklamasında 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla başlayacak olan sürece ilişkin de önemli bilgiler veren Şatır, “Peki uzatılmadığı takdirde ne olacak. Uzatılmadığı takdirde Borçlar Kanunu’nda geçen TÜFE ile önceki 12 aylık ortalamalara bakılacak. TÜFE’yi geçmemek kaydıyla anlaşmaya varılacak. Bu belki düşürür belki artırır. Ben yine de kira bedelleri biraz gerilemiş olsa da söz konusu bu uyuşmazlıkların süreceği kanaatindeyim. Her şeyi devletten beklememek gerekli diyoruz ya, insanların bu konuda duyarlı olması gerekli. Gerçek olmayan aşırı fahiş fiyatlara kiraya verildiğini duyan konut sahipleri ‘Benim de aynı şekilde rayici olan taşınmazımda 50 bin TL'ye oturuyor karşı taraf, ben 5 bin TL'ye oturtuyorum kiracımı’ diyor. Dolayısıyla 10 yıl da dolmadığı için Borçlar Kanunu kiracıyı 10 sene hatta 12 sene şartıyla koruduğu için burada kanunda yer alan istisnai yollara başvuruyor" diye konuştu.

“MAHKEMELİK OLANLAR DA OLDU KAVGA EDENLER DE OLDU"

Emlakçı Halil Kasapoğlu da açıklamasında “Kiralardaki yüzde 25 sınırının kalkması doğru, kesinlikle doğru fakat bu sefer kiracı ne yapacak? Kiracılar yüzde 25’de ısrarcı kaldılar, konut sahipleri haklı olarak yüzde 25 bana yetmiyor dedi ve mahkemelik olanlar da oldu, kavga edenler de oldu, tartışmalar da oldu. Konutun değerine göre, semtin değerine göre, farklı semtler de var. Semtin değerine göre yapmak gerekli. Bir de aynı semt içinde farklı mahalleler var, mahallesel olarak yapmak lazım. İşte birkaç sokak aşağıda ve caddeye daha yakın olduğu için bunlar da göz önüne alınıp ona göre değerlendirme yapılırsa daha doğru olur" diye konuştu.

“YÜZDE 25 SİSTEMİ ÇOK DÜŞÜK KALDI"

Emlakçı Cemal Arslan da açıklamasında “Bir binada mesela 5 tane ev var. 1. kattaki kiracı 3 bin Türk Lirası öderken, 3. kattaki kiracı 15 bin Türk Lirası ödediği için, kira dengeleme politikası olmadığı için, yüzde 20’sinde uygulanabildi. Yüzde 80’likkısmı uygulayamadı. Yüzde 25 sistemi çok düşük kaldı. Yani diğer sistemlere göre düşük kaldı. Benim sistemime göre yüzde 35 ile yüzde 40 arasında olmasını söylerim, benim düşüncem bu şekilde" dedi.

“BU ENFLASYONA GÖRE ONLAR DA HAKLI BİZ DE HAKLIYIZ"

Kiracı Metin Sarı da açıklamasında “Ben yüzde 25'lik zam sınırının devam etmesini istiyorum. Öbür türlü kiracı ile konut sahipleri arasında bayağı bir sürtüşme olur. Ev sahipleri istedikleri şekilde zammını uygular, bu sefer de haksızlık olur. Bu enflasyona göre onlar da haklı, biz de haklıyız. Bunun ortasının bulunması gerekli" diye konuştu.

 

Ünlü ekonomist Türkiye’den ev de arsa da almayın dedi

Çiftçilere müjde, TMO o paraları yatırdı: Ton başına en az 7.250 TL! Hemen hesaplarınızı kontrol edin!

Yeni Combo'da 3 ay erteleme fırsatı! İşte Opel Combo Haziran 2024 fiyat listesi!