04 / 09 / 2024

Kiralık ev ilanları 15 Eylül'de değişiyor! Kiralık ilanları nasıl verilecek? Doğrulanmış ilan düzenlemesi nedir?

Kiralık ev ilanları 15 Eylül'de değişiyor! Kiralık ilanları nasıl verilecek? Doğrulanmış ilan düzenlemesi nedir?

Ticaret Bakanlığı, emlak ilanlarında yeni bir dönem başlatıyor. Bu kapsamda 'Doğrulanmış İlan Düzenlemesi' 15 Eylül'de uygulamaya alınacak. Peki kiralık ev ilanları nasıl etkilenecek? İşte ayrıntılar...



Ticaret Bakanlığı tarafından, 15 Eylül tarihinden  itibaren 'Doğrulanmış İlan Düzenlemesi' hayata geçiriliyor.Bu uygulamayla, verilen hem satılık hem kiralık konut ilanlarının denetlenmesi ve fiyat manipülasyonlarının engellenmesi hedefleniyor. 

Çok yönlü ve kapsayıcı bir uygulama şeklinde hayata geçirilecek olan düzenlemede artık yalnızca yetki belgeli emlakçılar ilan verebilecek. 

Kiralık ev ilanları 15 Eylül de değişiyor! Kiralık ilanları nasıl verilecek? Doğrulanmış ilan düzenlemesi nedir?

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; 'Doğrulanmış İlan Düzenlemesi' ile sahte ilanlardan doğan fiyat manipülasyonlarının engellenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin de önüne geçilmesi planlanıyor. Uygulamaya göre, ev satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısına yetki verecek. Bu şekilde emlakçılar da kendilerine verilen yetki ile sitelere ilan verebilecek. 

e-Devlet yetkilendirme ekranında gayrimenkul sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak ancak yetkilendirmenin iptal edilmesi durumunda ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak. İlanın yenilenmesi durumunda yetkilendirme ile ilgili sorgulamalar yeniden yapılacak. 

Yetkilendirme ekranında gayrimenkul sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibi tarafından aynı ekran üzerinden uzatılabilecek. 

Kiralık ev ilanları 15 Eylül de değişiyor! Kiralık ilanları nasıl verilecek? Doğrulanmış ilan düzenlemesi nedir?

KİRALIK İLANLARDA NELER DEĞİŞECEK? 

Günlük kiralık taşınmazlar ile henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfına sahip taşınmazlar gibi herhangi bir nedenle tapusu olmayan gayrimenkuller uygulama kapsamında yer almayacak. 

Evini kiraya verecek kişilerin de emlakçı yetkilendirmesi gerekecek.

Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda olabilecek fakat bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığı ile ilgili bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da gösterilecek. 

Kiralık ev ilanları 15 Eylül de değişiyor! Kiralık ilanları nasıl verilecek? Doğrulanmış ilan düzenlemesi nedir?

Aynı taşınmaz ilanı birden çok emlak platformunda yer alabilecek. Ancak, birden çok ilan olması halinde diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara ya da linklere yer verilecek.

Doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı"  ile ilgili bir logo ya da ibare yer alacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tam anlamıyla hayata geçirilecek ve bu tarih sonrasında yetki doğrulaması yapılmadan ilan konulamayacak. 

Yeni düzenlemeyle yetki belgesiz emlak işletmelerinin ilan girmesinin de önüne geçilecek. Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) ilan verirken problemle karşılaşmaması için ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması gerekli. 

Garanti Bankası resmen duyurdu: Bu ay sonuna kadar başvurana 25 bin TL taksitli avans müjdesi! Son dakika!

'Tünelin sonunda ışık görünüyor' diyen Selçuk Geçer'den dolar tahmini! İşte doların geleceği o rakam

Belediyeler,  Adana  ve Nevşehir’de 22 bin TL’den başlayan fiyatlarla arazi satıyor!

Gayrimenkul sektöründe neler oluyor?


Geri Dön