Sektörel

Kiralık evlerde kriz derinleşiyor: Kiracılar fahiş zamlardan, ev sahipleri istediği artışı yapamamaktan şikayetçi!

Konut sahipleri istediği oranda kirayı yükseltememekten, kiracılar da fahiş rakamlarda yapılan kira zamlarından şikayetçi. Peki arabuluculukta son durum ne? İşte ayrıntılar...

Satılık ve kiralık konutta yaşanan kriz gittikçe derinleşmeye başladı. Kiracılar ile konut sahipleri arasında yaşanan sorunların çözülmesi için zorunlu arabulucu dönemi 1 Eylül tarihinde resmen başladı. 

Kira fiyatlarında yaşanan fahiş yükselişler sebebiyle artan anlaşmazlıklarda, tarafların önce arabulucuya gitmesi gerekiyor. Arabulucuda anlaşma sağlanamaması halinde yargı sürecine geçilecek. 

Kiracılar yüzde 25'ten fazla zamları evden çıkarılma korkusuyla kabul ediyor çünkü çıkarılırsa yeni ev bulamama korkusu yaşıyor. Konut sahipleri de eski kiracılarına yüzde 100 zam uygulasalar dahi,  eline geçen paranın enflasyon karşısından erimesinden şikayet ediyor.

Medyascope'tan Edanur Tanış'ın haberine göre; konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan tartışmalar ve kavgalar uzun süredir sık sık güündeme geliyor. Basına yansıyan haberlere göre bazı konut sahipleri, kiracısının evini habersiz boşaltıyor, bazıları birbirlerinin üzerine silahlarla yürüyor ve hatta ölümle sonuçlanan tartışmalar bile oluyor. 

Üç yıl önce İstanbul-Okmeydanı’nda kiraladığı dairesinde yaşayan Aylin'in ev sahibi, geçtiğimiz sene 2.250 TL olan kirasını Ağustos'ta 5 bin 500 TL'ye yükseltmek istedi. 

Bu durumu kabul edemeyeceğini ev sahibine anlattığını belirten Aylin, "Sözleşmemiz ocak ayında. Ocak ayından önce yapılan zammın yasal olmadığını söylediğimde beni, ‘Ocak ayında 10 bin mi, 15 bin mi olur konuşuruz’ diyerek tehdit etti. Ben de bunu asla kabul etmediğimi, mahkemeye başvurmalarını söyledim" diyerek, Ocak ayında kirasının 5 bin 500 TL olacağını söyledi.

Aylin daha önce uygun bir ücret ödediği için uygulanan yüzde 100 zammı kabul ettiğinin altını çizerek, "Kabul etmezsem çıkmam gerekecek. Çıkarsam da uygun fiyata ev bulmam imkansız. Ev sahipleriyle de kötü olmak istemiyorum" dedi ve her gün bu konu yüzünden taciz edilmek istemediğini belirtti. 

3 YILLIK KİRACIYA YÜZDE 125 ZAM

İstanbul-Esenyurt’ta üç kiralık evi olan Ali ise üç kiracısının da aylık 3 bni TL kira ödediğini aktardı ve gelen kira gelirlerinin enflasyon karşında eriyip gittiğine, ev ekonomisine bir katkısı olmadığına vurgu yaptı. 

Geçtiğimiz sene 2 bin TL  olan kira fiyatlarına yüzde 50 zam yaparak 3 bin TL yaptığını söyleyen Ali, "Enflasyon her şeyi beşe katladı. 3 bin lira bize 300 lira oldu. Zam yapmak zorundayız. Eskiden 3 bin lira derdimize derman oluyordu ama şimdi bu para hiçbir şeye yetmiyor. 3 bin lira çöp oldu. Mutfak dolabı, musluk tamir etmek, dünya para şimdi" diyerek, yüzde 25 zam sınırının saçma olduğunu dile getirdi. 

Ali, kiracılarına bu senenin sözleşme yenilenme ayında yüzde 125 zam yapmayı planlıyor ve kiracılar kabul etse de etmese de bu zammı yapmakta kararlı olduğuna dikkat çekerek, "Kiracılarımla bu zamana kadar hiç sorun yaşamadım. Esenyurt’ta kiralar 10 bin liradan başlıyor. Abim daha yeni, bu ay memleketten Esenyurt-Kıraç taraflarına taşındı. Kirası 10 bin lira, bahçe kat" ifadelerini kullandı. 

ARABULUCULUKTA YÜZDE 25'İN ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANIYOR

Arabulucu avukat Fatih Köse 1 Eylül’de başlayan düzenlemeden çok ümitli olmadıklarını dile getirerek, "Aslında taraflar anlaşmaya çok meyilliler. Anlaşma oranları bence oldukça iyi. Kendim özelinde bahsedeyim. Bana dört tane kira uyuşmazlığı dosyası geldi. İlk ikisini anlaştırdım, üçüncüsünü anlaştıramadık. Dördüncüsüyle iki gün sonra toplantı yapacağız. Büyük bir ihtimalle onları da anlaştıracağız" açıklamasında bulundu ve anlaşma oranının hayli fazla olduğunun altını çizdi. 

Konut sahibi ve kiracı arasında yaşanan krize arabuluculuğun bir çözüm olamayacaksa da yaraya pansuman olabileceğine vurgu yapan Köse,  yüzde 25 zam sınırının iki tarafı da mağdur ettiğini belirtiyor. 

"Taraflar birbirlerini dinlediklerinde hak vermeye başlıyorlar. Yani ev sahibinin ihtiyaçlarını ve taleplerini dinliyorlar. Birbirlerini anladıklarında da daha uyumlu bir şekilde anlaşma varabiliyorlar" diye konuşan Köse, bunun duygu transferi ve empati yaparak olduğunu söyledi. 

Anlaşmaların genelde yüzde 25 üzerinde bir oranda sağlandığının altını çizen Köse, bazen de kiracının evden çıkması ve tahliye zamanıyla ilgili anlaşılabildiğini aktardı.

TOKİ'nin ucuz ev piyangosu o illere de vurdu: İller peş peşe sıralandı! İstanbul, Ankara, Bursa...

T.C. kimlik numarasının son 2 hanesi 0 ve 2 olanlara para yatırılacak! Hemen alın!

Merkez Bankası faiz kararı öncesi altın kan kaybediyor! Gram altın, çeyrek altın ne kadar? 20 Eylül 2023 altın fiyatları