Kira

Kiralık konutlarda fiyat krizi!

Kiralık evlerdeki fiyat krizi büyüyor. Üniversitelerin açılması, kentsel dönüşüm projeleri ve tayinlerin yapılması kiralık konut ihtiyacının artmasına neden olurken, kira fiyatları da arttı.

Üniversitelerin açılması, kentsel dönüşüm projeleri ve tayinlerin yapılması kiralık konut ihtiyacını artırınca, fiyatlar da rekora koştu.

Yeni Şafak Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; İstanbul’un bazı bölgelerinde 2 bin Türk Lirası olan evler 4 bin Türk Lirası'na, 5 bin Türk Lirası olan evler ise 8-9 bin TL'ye, 3 bin Türk Lirası olan evlerde 6-7 bin TL'ye kadar yükseldi. Yoğun talebi fırsata çeviren bazı konut sahiplerinin “Çocuğum oturacak” bahanesini kullanarak mevcut kiracısını çıkartmaya ve evi başka birine yüksek fiyatlarla kiralamaya başlaması yeni davalara neden oldu. Her hafta bu tür davaların geldiğine vurgu yapan uzmanlar, “Ev sahibi yüksek fiyattan kiralamak ya da aidat için çıkaramaz” uyarısında bulundu. 

DAVALAR ÇOK ARTTI

Remax Mia Bebek Gayrimenkul Brokerı Songül Toprak Özsan, kiralık ev talebinin arttığını belirtti. Bazı konut arayanların mülk sahibine gidip, “Ben iki katını vermeye razıyım” dediğini vurgulayan Özsan, mülk sahibinin de kafası karıştığını ve kiracısına “Çocuğum gelecek” dediğini aktardı. Özsan, “Ancak ev sahibinin çoğu gelmiyor ve başka bir kiracı geliyor. Bu sefer dava açıyor ev sahibine. Bu tür davalar çok fazla var artık. Ya da evi su basıyor. Zararı da mah sahibi mahkemeye taşıyor. Her hafta böyle bir olayımız var”  açıklamasında bulundu. Bazı mülk sahiplerinin konutunun zarar gördüğünü düşündüğü, kimilerinin de fiyatların artmasını beklediği için kiraya vermek istemediğine dikkat çeken Özsan, mülk sahibini ikna etmek için konut sigortasına başladıklarını ifade etti. 

AZALAN ARZ BAHANE

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarının, yükselen hammadde karşısında kontrolden çıktığına, bundan ilk zararı da ev alıcılarının gördüğüne vrugu yaptı. İnşaat maliyetlerinin son bir senede yüzde 100’ü aştığının altını çizen Durbakayım, “Kiralama yöntemiyle barınma ihtiyacını karşılama zorunluluğu, arz talep dengesini, talep lehine çevirdi. Gizli enflasyon gerekçesiyle konut sahipleri ve fırsatçı aracıların spekülatif artış yapması, konut kiralarının bir anda fırlamasına yol açtı” şeklinde konuştu.

KİRA ÖDENEMEYİNCE DAVALAR ARTACAK

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, stok eksikliğinin talebi şişirdiğine dikkat çekti. Akdoğan, “İnsanlar çaresizlikten ve çözümsüzlükten yüksek fiyatlara evet diyor. Bugün 2 bin liralık daire 4 bine verilince vatandaş mecburen kabul ediyor. Ancak bu yüksek bedellerin bir süre sonra ödenemeyince davaların artacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu. 

KARABORSA KIYMETİNDE

Hakan Erilkun Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Hakan Erilkun, konut sıkıntısı sebebiyle emlakçıların "Kiracınız çıkacak mı?" diye konut sahiplerine sormaya başladığını belirtti. Erilkun, konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Neredeyse karaborsa kıymetinde. Depozitoyu bir kira bedelinden daha yüksek tutmaya çalışıyorlar. Beşiktaş, Beylikdüzü, Kadıköy gibi talep yoğun. Daha önce 2 bin - 2 bin 500 liraya kiraya verilen daireler şimdi 4 bine çıktı. Arayanların yüzde 70’i öğrenci. Günde en az 15 kişi kiralık için geliyor.”

Kira zammında yasal sınır nedir? 

Ev kiraları cep yakıyor!

İstanbul'da kira fiyatları yüzde 66 arttı!

Uyanık ev sahipleri harekete geçti!

İstanbullular ev bulamıyor!