Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?
Ev sahipleri bazı durumlarda kiracılar tarafından mağdur ediliyor. Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi yasal yollarla mümkündür. Peki, kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Türk Borçlar Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında kira borcunu ödemeyen kiracılar hakkında gayrimenkul sahibine, kiracının tahliyesi için hukuki imkanlar tanıyor
Kiracılar ve ev sahipleri arasında imzalanan kira sözleşmeleri, Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmiş olup, her iki tarafa hak ve yükümlülükler vermektedir. Türk Borçlar Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında kira borcunu ödemeyen kiracılar hakkında gayrimenkul sahibine, kiracının tahliyesi için hukuki imkanlar tanıyor.
Türk Borçlar Kanunun 13. Maddesi kapsamında; kiracı, kira bedelini kira sözleşmesinde belirtilen tarihte veya tarih aralığında ödemekle yükümlü sayılıyor. Kira bedelini ödemeyen kiracı temerrütte düşmüş oluyor ve tahliye işlemleri için yasal haklar doğuyor.
Konut kirasını ödemeyen kiracının tahliyesi için başvurulacak üç seçenek vardır. Bunlar; iki haklı ihtar çekimesi sureti ile tahliye davası açılması, tahliye talepli olarak icra takibi başlatmak ve temerrüt nedeni ile tahliye davasu başlatmak olarak biliniyor. Peki, kirasını ödemeyen kiracının tahliyesi nasıl olur?
Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?
Kira sözleşmesinde belirli periyotlarla ödenmesi kararlaştırılan kira bedelinin ödenmemesi durumunda kiracının sözleşmeye aykırı davrandığı tespit edilir. Bu durumda ev sahibi hukuki yollara başvurma hakkına sahiptir.
Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesi kapsamında kiracı vadesi geldiği halde kira borcunu ödemezse kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verir ve bu sürede de kira bedeli ödenmezse sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Konut ve çatılı iş yeri için verilecek süre 30 günden az olamaz.
Kiracı kirayı ödemez ve temerrüde düşerse tahliye davası açılması gerekli olacaktır. Bu durumda kiracıya noter tarafından 30 gün süreli ödeme ihtarı gönderilir. Kiracıya verilen süre zarfı içerisinde yine ödeme yapılmazsa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip sonucunda icra mahkemesinden kiracının tahliyesi istenebilir.
2B tarım arazisi üzerine ev yapılır mı?
2B arazilerin satışı için son gün ne zaman?
Cins tashihi nedir? Cins tashihi zorunlu mu?
Kira artış sınırlaması tahliye sebebi olabilir mi?
Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak? Temmuz 2022 kira artış oranı belli mi?
Haziran ayı kira artış oranı ne kadar? Kira zam hesaplaması nasıl yapılır?
Kira artış düzenlemesi nasıl oldu? Kira artış oranı son dakika açıklaması!
100 metrekarelik bir evin maliyet hesabı nasıl yapılır? İşte 2022 maliyet tablosu!
Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? Kiracılar dikkat!
Bu ay kiralara ne kadar zam yapılabilecek? Haziran 2022 kira artış zammı hesaplama örneği!