01 / 05 / 2024

Kirasını yabancı para cinsinden ödeyene 5 yıl zam yok!

Kirasını yabancı para cinsinden ödeyene 5 yıl zam yok!

Yeni Borçlar Kanunu’na göre “kira bedelini yabancı para cincinden ödeyene 5 yıl kira artışı olmayacak". Gayrimenkul Avukatı Emre Alcan, kararın amortisman sürecini uzatacağını ve bu nedenle gayrimenkulün yatırım olarak daha az tercih edileceğini vurguladı



6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunun yürürlükten kalkmasıyla birlikte kira ilişkilerinde bir takım yenilikler içeren 6098 sayılı Borçlar Kanunu uygulanmaya başlandı. 6098 sayılı yasaya göre; kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedelindeki artışın önceki yılın üfe artış oranını geçemeyeceğini belirten Gayrimenkul Hukuku Avukatı Emre Alcan, kira sözleşmesinin ilk 5 yılı için aynı durumun geçerli olduğunu, 5. yılın sonunda ise tarafların hakimden yeni artış oranını belirlemesini isteyebileceklerini belirtti.


Yabancı para ödeyene 5 yıl zam yok

Yeni yasaya göre kira bedelinin yabancı para cinsinden belirlendiği kira sözleşmelerinde 5 yıl boyunca kira bedelinde artış olmayacağına dikkat çeken Alcan, bu süreçte yabancı para cinsinde olağanüstü bir kur artışı olması halinde kiracının dilerse indirim isteme ya da sözleşmeyi feshetme hakkının tanındığını vurguladı.


Taşınmaz sahiplerini mağdur eder

Kira bedelinin 60 ay boyunca sabit kalmasının amortisman sürecini olumsuz etkileyeceğini ve konutun gayrimenkul yatırımcısı tarafından daha az tercih edilmesine sebebiyet vereceğinin altını çizen Alcan, “2000’li yıllar öncesinde dövizde hemen hemen her sene yüzde 100’e yakın bir artış olmaktaydı. Bu sebeple yabancı para cinsinde kararlaştırılan kira sözleşmelerinde kira artışına getirilecek kısıtlama makul karşılanabilirdi. Ancak bugün, gayrimenkulun değeri döviz bazında her sene artarken, kira bedelinin 60 ay boyunca sabit kalması amortisman süresini olumsuz etkileyecek ve konutun, gayrimenkul yatırımcısı tarafından daha az tercih edilmesine sebebiyet verecektir. Günümüzde yıllık kur artışı oranının çok düşük olması karşısında, kira bedeli artışına getirilen bu sınırlama taşınmaz sahiplerini mağdur edecektir” açıklamasında bulundu. 


Kiralayana fesih hakkı 

Yeni yasanın kiralayana 10.yılın bitiminde en az 3 ay kala bildirimde bulunmak şartıyla sözleşmeyi fesih hakkı tanıdığını vurgulayan Alcan, yürürlükten kaldırılan 6570 sayılı yasada kiralayana sözleşmeyi sonlandırma hakkı tanınmadığını hatırlattı.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön