Kira

Kiraya yüzde 25 sınırı bitince ne olacak? Ev sahibi geçen yıl yapamadığı zammı isteyebilir mi?

Konutlarda kira artışlarına yönelik getirilen yüzde 25'lik sınırlama düzenlemesinde sona yaklaşılmasıyla, 1 Temmuz'dan sonra kiraların ne olacağı merak konusu oldu. Peki ev sahipleri ne kadar zam yapabilecek? İşte ayrıntılar...

Konut kiralarında ve ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar gündemden düşmüyor. 2022 senesinde konut kira artışına yüzde 25 zam sınırı uygulamaya alındı. Söz konusu uygulamanın 1 sene süreceği açıklanmıştı ancak, geçtiğimiz senenin Temmuz ayında düzenleme uzatıldı. 

Konutlarda yüzde 25 kira artış sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. Yani düzenleme için son 5 ay kaldı. 

TEMMUZ'DAN SONRA TÜM KİRACILARA ZAM GELECEK Mİ?

Halk TV'de yer alan habere göre; konutlarda kira artışlarına yönelik getirilen yüzde 25'lik sınırlama düzenlemesinde sona yaklaşılmasıyla, uygulamanın ardından kira artışlarının nasıl yapılacağı merak konusu oldu. 

Düzenlemenin sona ermesi, bu tarihte zam uygulanacağı anlamını taşıyor. Konut sahipleri tarafından kira artışlarını senede bir defa, sözleşme yenileme döneminde yapılabiliyor. 

Yüzde 25 kira sınırı uygulamasından önce olduğu gibi sonrasında da ev sahiplerinin keyfi oran belirlemesi yasal olmayacak. 1 Temmuz sonrasında düzenleme uzatılmazsa, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ‘TÜFE 12 ay ortalaması’ dikkate alınacak.

Mesela son açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine göre bu oran yüzde 71.83 şeklinde oldu. Bu hesapla, sözleşme yenilendiğinde 3 bin TL'lik kira 5 bin 155 lira, 5 bin liralık kira 8 bin 591 lira olarak güncellenecekti. Ancak yüzde 25 zam sınırı sebebiyle 3 bin TL'lik kira bedeli 3 bin 750 TL, 5 bin TL'lik kira bedeli de 6 bin 250 TL oldu.

1 sene boyunca yüzde 25 zam sınırına uyan bir konut sahibi ‘uygulama bitti, geçen yıl yapamadığım zammı şimdi istiyorum’ deme hakkına da sahip değil. 

EV SAHİBİ, KİRACIYI İSTEDİĞİ ZAMAN EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ? 

Konut sahipleri istediği zaman ‘evimden çık’ diyemiyor. Fakat kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının evden tahliyesini talep edebiliyor. 

10 sene sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir neden gösterilmeden tahliye istenebiliyor ve ev satılacaksa mülkü alan kişide eğer kendi oturacaksa kiracının tahliyesini talep edebiliyor.

Değerli konut vergisinde son tarih 20 Şubat! Değerli konut vergisi nasıl, nereye ve kim tarafından beyan edilir?

Emekli bayram ikramiyesi 3 bin TL oldu! 

Çorum'da TOKİ ilk evim arsa mağduriyeti! 13 bin arsa kurası çekildi, 1 kişiye teslim edilmedi!