05 / 05 / 2024

Kiraya zam için 3 Temmuz'u bekleyin!

Kiraya zam için 3 Temmuz'u bekleyin!

Tamer Heper; Kiralara zam uygulaması için 3 Temmuz'u bekleyeceksiniz. 3 Temmuz'da enflasyon rakamları ilan edilecek. Bu rakamlar muhtelif, siz bunlar arasından Türkiye İstatistik Kurumu'nun, Üretici Fiyat endeksinin 12 aylık ortalama rakamına bakacaksınız



Oturduğum dairenin kirası 800 TL. Temmuz'da yeni bir dönem başlayacak. Kirama ne kadar zam yapmalıyım E.M.

Kiranıza ne kadar zam yapacağınızı tam rakam olarak veremeyeceğim ancak size ölçülerini vereceğim. Tam rakam olarak neden veremeyeceğimi de şimdi anlatıyorum dikkat edin! Kira sözleşmenizin ilk yılı içinde iseniz yapacağınız zam farklı olabilir, ilk yılı geçtiniz ikinci yıldan sonraki dönemde iseniz farklı ölçü uygulayacaksınız.

Şöyle. Şayet kiranın ilk yılında iseniz ve kira sözleşmenizde bir artının şartı var ise bu durumda artırım şartına uyacaksınız. Bu artırım şartı yüzde hesabı ile olabilir, net rakam olabilir veya bir başka ölçü öngörülmüş olabilir. Bunlardan hangisi kabul edilmiş ise buna uyacaksınız. Şayet sözleşmede artırım şartı yok ise bu durumda artıranı mevzuata göre yapacaksınız. Şayet artırım şartı var ise ve siz ikinci dönemi de geçmişseniz yine şimdi anlatacağım şekilde mevzuata uygun artırım yapacaksınız.

Ölçü de şu: 3 Temmuz'u bekleyeceksiniz. 3 Temmuz'da enflasyon rakamları ilan edilecek. Bu rakamlar muhtelif, siz bunlar arasından Türkiye İstatistik Kurumu'nun, Üretici Fiyat endeksinin 12 aylık ortalama rakamına bakacaksınız. Bu rakam bir yüzde oranıdır. İşte kiranıza yapacağınız zam bu oranda olacak. Bu oranlar ayın dördündeki gazetelerde yer alır. Örneğin gazetemizde de haber olarak her zaman yer almaktadır. Takip edin zam miktannı görürsünüz. Kiranıza uygulayın, yeni dönem kiranızı bulursunuz.

Posta/Tamer Heper


Geri Dön