Kirayı böyle ödeyenlere uyarı: eğer bunu yapmazsanız ödediğiniz para boşa gidebilir
Kira sözleşmesinde bazı kurallara uymazsanız ve bazı unsurlara dikkat etmezseniz kanunlar hakkınızı korumayabilir. Kira sözleşmeleri bazı durumlarda kira tahliyelerine kadar sorun açtığı için dikkate alınması gerekiyor. İşte kira sözleşmesinin neden önemli olduğunu belirten detaylar...
Avukat Ali Alper Tüfekçi, kira sözleşmesinden kiranın ödeme yönteminin nelere yol açabileceğine dair birçok konuda bilgi verdi. Bu noktada yapılan açıklamalar ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiriyor.
Kira sözleşmesi nedir?
Kira sözleşmesi, kiralanan alanı kullanma hakkını elinde bulunduran bireyin belirlenen kira tutarını ödeyeceği konusundaki mutabakatını belirtir ve bu anlaşmanın yazılı olma zorunluluğu bulunmaz. Ancak, bazı ev ve iş yeri sahipleri, kira döneminin sonunda ödeme gibi konularda kiracılarıyla uyuşmazlık yaşayabilir ve onları taşınmaya zorlayabilir. Bu konuda uzmanlaşmış Avukat Ali Alper Tüfekçi, sözleşmelerin yazılı olmaması nedeniyle tarafların kendi haklarını iyi anlaması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Tüfekçi, kiracıların ve sahiplerinin haklarını korumak adına bilinçlenmelerinin, özellikle tahliye ve TEFE-TÜFE ile yapılan zamlar açısından kritik olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Tüfekçi, kira anlaşmalarının yazılı olarak yapılarak TEFE-TÜFE zammının ayrı bir sözleşmeyle belirlenmesini önermektedir.
“Kira ödeme şekli oldukça önemli bir detaydır”
Kira ücreti günümüzde iki farklı şekilde ödenmektedir. Bazı kiracılar elden ödeme yaparken bazıları da bankadan elektronik ortamda ödeme yapmaktadır. Avukat Ali Alper Tüfekçi, kira ödeme şeklinin bu süreçte şu şekilde olması gerektiğini vurguladı: “Eğer kiracı elden ödeme yapacaksa, ev sahibi elden ödeme yaptığına dair yazılı ve kiracının imzasını içeren bir belge almalıdır. Aksi durumda, kiracının elinde kirayı ödediğine dair yazılı bir belge olmayacak ve bu, hukuki süreçlerde de hakkını kaybetmesine neden olacaktır.”
Kiracının tahliyesi nasıl olmalı?
Avukat Ali Alper Tüfekçi, kiracının tahliyesi konusuna da değinmiştir. Bu konuda, ise ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak istediğinde mahkeme karşısında kanıt sunmalıdır. Bu süreçte kiracıya 15 gün önce yazılı ihtar göndermeli ve ev sahibin kiracının kaldığı eve ihtiyacı olduğunu kanıtlamalıdır. Kira taahhütnamesi aynı tarihte imzalanmış olsa bile geçersiz sayılacaktır.
Yüksek kiralardan kaçan vatandaşlar bu illere göç ediyor! İşte kira fiyatlarının düşük olduğu iller!
Ev sahipleri ve kiracılar bu detaya dikkat! Borcu olana arabuluculuk yok, direkt mahkeme var!