11 / 09 / 2024

Kirayı elden ödeyenlere kötü haber! Kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesilecek!

Kirayı elden ödeyenlere kötü haber! Kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesilecek!

Kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayıp, elden yapanlara her bir tespit için kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesileceği belirtildi.




Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren “Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı"nı, internet sitesinde görüşe açtı.

Bu kapsamda, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile herhangi mükellefiyet kaydı olmayanların yaptıkları iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar ya da PTT aracılığıyla yapılacak. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre haftalık, günlük ya da benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında bulunuyor.

Söz konusu bu mevcut uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde de 500 Türk Lirası’nı geçmesi halinde bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Söz konusu bu taslağa göre, konut kiralarında söz konusu sınır kaldırılıyor ve tüm ödemelerin banka ya da PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Kirayı elden ödeyenlere kötü haber! Kira bedelinin yüzde 10 u oranında ceza kesilecek!

KİRACILARA DA CEZA KESİLECEK

Yürürlükteki tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında kiracıya ceza herhangi bir ceza kesilmiyordu. TBMM'de Temmuz’da kabul edilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la kiracılara da ceza kesilmesi mevzuata taşınmıştı.

Söz konusu taslağa göre, bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla gerçekleştirmeyen elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek olan ceza tutarı 5 bin Türk Lirası’ndan az olamayacak. Mevcut durumda bu, söz konusu kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyor.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi izleyen 5 iş günü içinde idareye bildirmesi durumunda, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Diğer bir taraftan  bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 milyon 700 bin Türk Lirası’ndan 20 milyon Türk Lirası’na çıkarılıyor.

Kirayı elden ödeyenlere kötü haber! Kira bedelinin yüzde 10 u oranında ceza kesilecek!

KAYIT DIŞILIK ORTADAN KALKACAK

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, tebliğ taslağının bazı zorunluluklar getirdiğini dile getirdi.

Açıklamasında söz konusu zorunlulukların, kiracılar açısından olumlu olacağını kaydeden Akçam, şöyle konuştu: "Çünkü kiracılar her şeyi resmi rakam üzerinden gönderdikleri zaman, hem mal sahiplerinin ödeyeceği kira gelirlerinin vergileri açısından hem kira artışlarının çok afaki olmaması gibi problemlerin de çözülmesi için destek olmuş olacak. Çünkü yakın zamanda da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Bey açıkladı. E-kontrat sistemi de hayata geçecek. Bu da bununla entegre olunca yani kira gelirlerinin tespiti yapıldığında, gözden kaçan hiçbir şey olmayacak. Burada amaç, kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldırmak."

Hakan Akçam, düzenlemeyi desteklediklerini kaydederek, cezaların kiracıyı kapsayacak biçimde genişletilmesinin "sahte kontrat" dedikleri durumun önüne geçeceğine değindi.
 

Milli Emlak'tan iki ilde taksitle arsa ve tarla fırsatı! 

İnşaat birim metrekare maliyeti nasıl hesaplanır?

1 milyon TL son 3 ayda mevduata yatırılsaydı 1 milyon 120 bin TL, borsaya yatırılsaydı 700 bin TL olacaktı!


Geri Dön