Kira

Kirayı elden verenler 23 bin 450 TL sınırına dikkat! 

Yeni vergi paketine göre, kiraları elden ödeyen kiracılar da ceza alacak. İş yeri kiralamalarında da geçerli olacak olan bu yeni kurala göre, kiracı eğer kira ödemelerini elden yapıyorsa Maliye'ye bildirmesi gerekli.

Çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışılıkla mücadele kapsamındaki yeni vergi paketine göre, meskenlerini kiralayanların söz konusu bu bedeli elden ödemeleri önlenecek. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre eğer kiracı kira ödemelerini elden yapıyorsa ona da özel usulsüzlük cezası kesilecek fakat kiracı söz konusu bu durumu idareye bildirirse ceza kesilmeyecek. Bu kural, iş yeri kiralamalarında da geçerli olacak.

KİRACILARIN NE YAPMASI GEREKİYOR?

Maliyenin bu yeni yöntemine göre kiraların banka hesabı veya posta çeki ile yapılması şart. Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre kiracıların elden ödeme yapmaları halinde suçlu sayılıp sayılmayacakları ile ilgili önemli bilgiler veren Avukat Sinan Keskin, mülk sahipleri açısından mevcut durumda, bankadan yapılmayan kira tahsilatları için zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu olan söz konusu tutarın yüzde 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası kesilebileceğini dile getirdi. Sinan Keskin açıklamasında "Mülk sahipleri açısından şu an için uygulanan cezalar, kiracılar açısından da Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu yeni vergi paketiyle, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için kira gelirleriyle ilgili önemli düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Bu amaçla elden kira ödemelerinde kiracılara da özel usulsüzlük cezası kesilebilecek" dedi.

HEMEN MALİYEYE BİLDİRİN


Sinan Keskin'in açıklamalarının devamı şu şekilde: "Asgari 7 bin 500 Türk Lirası, azami 20 milyon Türk Lirası olacak şekilde elden ödenen bedelin yüzde 10'u oranında hem mülk sahiplerine hem de kiracılara ceza kesilebilecek. Ayrıca mülk sahipleri, kiracılara kira bedellerini elden ödemeyi şart koşarsa, böyle bir durumda kiracıların cezai sorumluluktan kurtulmak için önünde çeşitli seçenekler var. Elden ödeme yapıldığına dair Maliye'ye bildirim yapabilirler. Söz konusu bu bildirim ile cezadan muaf tutulurlar. Kira bedellerini PTT aracılığıyla adreste ödemeli şekilde gönderebilirler. Kiracılar, mülk sahibinin banka hesabını paylaşmaması durumunda da Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak kiranın yatırılacağı hesap numarasının belirlenmesini talep edebilir"


İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ KİRACIDA

Avukat Kevser Yıldırım konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kiracı-ev sahibi ilişkilerindeki ispat yüküne değinerek, "Hukuk Muhakemeleri Kanunu(HMK)'nun ispat yükünü düzenleyen 190. maddesine göre, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir. Kural olarak; kira bedellerinin ödendiğinin ispat külfeti kiracıya aittir. HMK’nın 200. Maddesi uyarınca belirlenecek olan senetle ispat sınırının üzerindeki miktarlarda kiracı ödediği bedeli senetle ispat etmelidir.  Kiracı, kiralananın yer için istenen kira bedeli toplam miktarını senetle ispat sınırının üzerinde olması halinde kira borcunu ödendiğini yazılı belge ile ispat etmelidir" dedi.

23 BİN 450 TL RAKAMINA DİKKAT

Yaptığı açıklamada bu yıl için senetle ispat zorunluluğu sınırının 23 bin 450 Türk Lirası olduğunu söyleyen ve söz konusu bu miktarın üstünde kalan bedellerde yazılı delille ispat zorunluluğu olduğundan, elden ödenen kira bedeli için yazılı bir delil sunma görevinin kiracıda olduğuna değinen Yıldırım, "Söz konusu bu bedelin altında kalan miktarlarda da tanıkla ispat söz konusu olsa dahi, tanık takdiri bir delil olup kesin delil değildir. Bu nedenle en doğru yol, kiracının banka üzerinden ödeme yapması ve yaptığı ödemelerin hangi aya ve hangi adresli kiralanan yere ait olduğunu açıkça belirtmesidir. Zira kira borçlarının ödendiğine dair ispat yükü kiracıdır. Eğer kiracı bu şekilde ispat edemezse, kira bedelini ödememiş gibi dava karara bağlanabilir" diye konuştu.

 

Altın alıp satmak isteyenler dikkat! Kapalıçarşı'da altın fiyatları ne kadar? Gram, Çeyrek, gremse, tam altın fiyatı!

Milli Emlak'tan hem Haziran hem de Temmuz 2024 fırsatı! 19 bin TL, 24 bin TL ve 47 bin TL'ye KDV'den muaf araziler!

Dul ve yetim aylığına Temmuz'da yüzde kaç zam gelecek? Yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 hisseli dul yetim maaş zammına bakın