04 / 05 / 2024

Kırgızistan'a 200 konut inşa edilecek!

Kırgızistan'a 200 konut inşa edilecek!

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Hakkı Akil başkanlığındaki heyet, Kırgızistan´da temaslarını sürdürüyor



Heyetin dün akşam Oş İlahiyat Fakültesinin yemekhanesinde verdiği iftar yemeğine Kırgız ve Özbek dedelerin yanı sıra Türkiye´nin Bişkek Büyükelçisi Necat Akçal, TİKA Bişkek Koordinatörü Tayfun Atmaca, Ahıska Türkleri Derneğinin Oş eyaleti temsilcisi Kemal Karayev ve Celalabad eyaleti temsilcisi Süleyman Sariyev katıldı.
        
Büyükelçi Akil, yaptığı konuşmada, "mübarek Ramazanda atayurdunda orucunu açmaktan duyduğu memnuniyeti" dile getirdi. Kırgızistan´a kardeşler arasında yaşanan sorunların çözümüne katkıda bulunmak için geldiklerini belirten Akil, Türkiye´deki ilgili kurumların, Kırgızistan´da genel seçimlerin istikrar ortamı içinde yapılması ve Hazirandaki acı olayların bir daha yaşanmaması için kısa ve uzun vadeli bir çözüm planı ürettiklerini belirtti.
        
Türk halkının Kırgızların ve Özbeklerin acısını paylaştığını ve "bunun böyle bilinmesi gerektiğini" kaydeden Akil, Türkiye´nin Kırgızistan´a toplam 21 milyon dolar yardım yapacağını, 10 milyon dolarlık tutarın nakit, kalanının TİKA aracılığıyla Oş kentinde konut inşaatına ayrılacağını söyledi. Akil, Kızılayın Türk halkından topladığı 5 milyon doların da buradaki yaraların sarılmasında kullanılacağını bildirdi.
        
Büyükelçi Akil, Türkiye olarak buradaki Kırgızların ve Özbeklerin önde gelen kişilerini ve aksakallarını bir araya getirmek istediklerini, bu amaçla Türkiye´de farklı bir yerde ve atmosferde buluşacak aksakalların bu bölgede barışın sağlanmasına katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade etti.
        
Akil, 10 Ekimdeki genel seçimlerin ardından birliğin, kardeşliğin, barışın ve demokrasinin güçlenmesi için Türkiye´nin maddi ve manevi olarak Kırgızistan´ın yanında olacağının altını çizdi.
        
Büyükelçi Akil, "Yaşasın Kırgızistan ve Türkiye kardeşliği" sloganıyla sözlerine son verdi ve milli kıyafetleri içindeki Kırgız ve Özbek aksakalların masasına giderek barış çağrısı yaptı.
        
-BAŞBAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞME-
        
Büyükelçi Hakkı Akil, Haziran ayında etnik çatışmaların yaşandığı Oş kentinde, güneyin imarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Cantoro Satıbaldiyev ile de Belediye Başkanlığı binasında görüştü.
        
Akil, Oş ve Celalabad kentlerinde gördükleri manzaralardan olumsuz etkilendiğini, vatandaşların ağır koşullarda yaşamlarını sürdürdüğünü belirtti.
        
Büyükelçi Akil, evini bankını kaybeden kadın ve çocukların, üzerlerindeki tek kıyafetle kaldıklarını ve çadırlarda ağır koşullarda yaşam mücadelesi veren vatandaşların durumunun kendisini çok üzdüğünü ifade etti.
        
Evsiz kalan vatandaşların barış içinde yaşamak istediklerini belirttiklerini kaydeden Akil, Türkiye´nin Kırgızistan´ın güneyinde yaraların sarılmasında maddi yardım yapacağını ve maddi hasarın giderileceğini ifade etti.
        
Başbakan Yardımcısı Cantoro Satıbaldiyev ise Türkiye´den, Oş kentinde iki caddede yıkılan ve yakılan 311 evin temelden inşa etmesini istediklerini
söyledi.
        
Kırgızistan´ın çok zor bir dönemeçten geçtiğini anımsatan Satıbaldiyev, hükümetin soğuklar gelmeden evi olmayanlara geçici konutların sağlanmasına öncelik verdiğini vurguladı.
        
Satıbaldiyev, Oş kentinde 1800´den fazla ev ve 700 civarında da alışveriş merkezi, restoran ile iş yerinin yakılıp yıkıldığını anımsatarak, çok üzücü olayların ardından iki toplumu barıştırma çabalarının uzun zaman alacağını ifade etti.
        
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin 1300 ev, ABD´nin yardım kuruluşu USAID´in 200 konut inşa edeceğini anımsatan Satıbaldiyev, evini kendisi yapmak isteyenlere de inşaat malzemesi ve usta tahsis edileceğini kaydetti.
        
Görüşmenin sonunda, teknik çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasının ardından TİKA aracılığıyla bölgeye 11 milyon dolarlık yatırımın uygulanmasına geçileceği belirtildi.
        
Türkiye ayrıca, Kırgızistan hükümetinin bu yıl öngördüğü 619 milyon dolarlık bütçe açığının kapatılması çerçevesinde yapılan çalışmalara destek olmak ve 10 Ekim genel seçimlerinin istikrarlı bir ortamda geçmesine katkı sağlamak amacıyla 10 milyon dolar sağlayacak.
        
-AHISKA TÜRKLERİ TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞME-
        
Büyükelçi Akil başkanlığındaki heyet, Oş kentinde yaşayan Ahıskalı Türklerin temsilcileriyle de bir araya geldi.
        
Dostluk Sarayı binasının konferans salonunda Ahıskalı Türklere seslenen Büyükelçi Akil, Kırgızistan´a, Oş ve Celalabad´da Haziranda yaşanan çatışmalardan kaynaklanan yaraların sarılması için ne tür yardım yapılacağını belirlemek için geldiklerini söyledi.
        
Oş ve Celalabad eyaletlerindeki Ahıskalı Türkler, genellikle Özbek mahallelerinde yaşıyor. Etnik çatışma sırasında, Ahıskalı Türklere ait 6 ev yanmıştı.
        
Heyette Dışişleri, İçişleri, Milli Eğitim bakanlıkları temsilcilerinin yanı sıra Dış Ticaret Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay yetkilileri ile TİKA Bişkek Koordinatörü ve Bişkek Büyükelçisi Necat Akçal ile büyükelçilik yetkilileri yer alıyor.
        
Kırgızistan´a 22 Ağustos´ta gelen Türk heyeti, temaslarını sürdürmek üzere başkent Bişkek´e gitti.
AA

Geri Dön