28 / 04 / 2024

Kırklareli İğneada çimento limanı projesinde son durum!

Kırklareli İğneada çimento limanı projesinde son durum!

Kırklareli'nin İğneada Beldesi'nde daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen çimento limanı projesi yeniden hayata geçirilmek isteniyor.



Kırklareli'nin İğneada Beldesi'nde daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen çimento limanı projesi yeniden hayata geçirilmek isteniyor. AKP'ye yakınlığıyla bilinen Limak'a bağlı Ada Liman İşletmeciliği'nin hazırladığı ÇED raporuna bakanlık olumlu görüş bildirdi. Milli park statüsüne sahip longoz ormanlarının dibinde kurulması planlanan limanın, bölgedeki hayatı yok edeceğinden endişe ediliyor. Şirket mevcut limanda 700 metrelik bir genişleme ve düzenleme yapılacağının da belirtildiği liman projesinde, limana sadece çimento ve kimyasal zehirli katı atık taşıyan gemilerin yanaşacağı ve liman sahasının tümünün kilinker öğütme sahası olarak kullanılacağı belirtiliyor.  


2007'de iptal edildi 

Projenin ilk olarak 2007'de ortaya çıktığını, ancak mahkeme tarafından iptal edildiğini belirten iğneada Doğa Elçileri Derneği'nden Anıl Karadağ, "Buradaki mevcut limanı 700 metre kadar büyüterek, kilinker denilen ve tehlikeli olduğunu bilinen maddenin büyük tonajlı gemilerle aktarımını yapmayı planlıyorlar. Proje hayata geçirilirse, bölgedeki turizm ve balıkçılık yok olur" ifadelerini kullandı. 


'Büyük darbe olur' 

Liman Köyü muhtarı Nevzat Engin ise, "Liman kooperatifi olarak dava açtık ve ÇED raporunu iptal ettirdik. Fakat başka yolları deniyorlar. Bu proje gerçekleşirse, İğneada'nın turizmi için büyük bir darbe olur" dedi. 


Birgün 


Geri Dön