Ekonomi

Kırmızı et zamlarından dönerciler de etkilendi!

Kırmızı et tüketiminin zamların ardından hızlı şekilde düşmesi ilgili sektörleri de olumsuz yönde etkiliyor. Tavuk dönerin piyasadaki ağırlığı yüzde 60’a kadar yükseldi.Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, yaptığı açıklamada, yaşanan hızlı fiyat artışlarından sadece vatandaşların değil pek çok sektörün etkilendiği bilgisini verdi

Kırmızı et tüketiminde pandeminin ardından başlayan ve son dönemde gelen zamlarla birlikte iyice hızlanan düşüş sadece vatandaşları değil ilgili sektörleri de vuruyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, yaptığı açıklamada, yaşanan hızlı fiyat artışlarından sadece vatandaşların değil pek çok sektörün etkilendiği bilgisini verdi.

 

Kırmızı et fiyatlarına bu yıl peş peşe gelen zamların ardından  tüketimde önemli oranda düşüş meydana geldiğini belirten Yücesan, bir yılda gerçekleşen yüzde 140 oranında zam sonrasında otellerde menüler oluşturulurken beyaz ete yönelim olduğunu, piyasada satışı yapılan dönerlerde tavuk etinin ağırlığının ise yüzde 60’a varan seviyelere ulaştığını kaydetti.

 

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, kasaplarda ve marketlerde et satışının toplam tüketimin yüzde 40’ını meydan getirdiğini belirten  bilgisini veren Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, fiyatlarda özellikle son aylarda yaşanan yükseliş nedeniyle vatandaşların tüketim oranının 2023 yılının ilk 6 ayında yüzde 20 oranında azaldığını bildirdi.

EYLÜL’DE YENİ ZAMLAR GELEBİLİR

Toplam kırmızı et tüketiminin yüzde 30’luk bölümünü meydana getiren endüstriyel  tüketimde de önemli azalma olduğunu anlatan Yücesan, Kurban Bayramı’nın ardından fiyatlara yeni bir zam beklenip beklenmediğine yönelik, “Eylül – Ekim aylarından önce yeni bir zam gelmeyeceği” bilgisini paylaştı.

Asıl korktukları dönemin bu aylar olduğunun altını çizen Yücesan, okulların açılacak olmasıyla birlikte endüstri de canlanacağı için Eylül-Ekim döneminde fiyatlarda yeni bir artış meydana gelebileceğine vurgu yaptı.

Yücesan, pek çok otelin, kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete yönelim gösterdiğini, dönercilerde de aynı durumun yaşandığını belirterek, “Tavuk dönerin ağırlığı piyasalarda bu yıl yüzde 60 oranına yükseldi. Ancak ilk çıktığı tarihlerde bu oran yüzde 10 şeklindeydi” dedi.

ÖNCE PANDEMİ VURDU

Pandemiden bu güne kadar kırmızı et tüketimindeki azalmanın giderek derinleştiğini belirten Yücesan,  “2019 yılından beri kırmızı et tüketim miktarı toparlanamadı.  O zamandan bu yana tüketim miktarındaki toplam düşüş oranı yüzde 50’yi buldu” şeklinde konuştu.

ETBİR Başkanı Yücesan, bu bilgiyi sahadaki üyelerinden topladıkları verilere dayandırarak verdiğini,  üyeleri olan işletmelere sordukları zaman satışı100 tondan 80 tona düşen de, 1000 tonluk satıştan 600 tona inen de bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan önemli duyuru! 1 Temmuzdan itibaren uygulama başlıyor!

Ev kadınları nasıl emekli olacak? 25 yıl evli kalanların emekli olacağı iddiası doğru mu?

Kasaplardan önemli uyarı! Kurban etini poşete koymak sakıncalı!