Ekonomi

Kırmızı ette fiyat yükseliyor! 120 liraya çıktı 

Karkas kesim fiyatları geçen seneye nazaran arttı, kimi bölgelerde 120 TL civarına çıkarken uzmanların yorumu bir müddet daha bu seviyelerde seyredeceği konuşuluyor. Geçen seneye oranla fiyat artışlarının önüne geçilemezken hali hazırda uygulanan rakam bölgelere göre değişiyor

 

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı herşeye zam üstüne zam gelirken karkas kesim fiyatları da yerinde durmadı. Geçen seneye oranla fiyat artışlarının önüne geçilemezken hali hazırda uygulanan rakam bölgelere göre değişiyor. İki hafta öncesinde 110 lira civarında bulunan karkas kesim fiyatları ortalama 10 lira yükselerek, 120 lira seviyesine çıktı.

 Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından açıklanan haftalık (22 Aralık Yağsız Dana ve Yağsız Kuzu Fiyatları)’na göre, dana bıçak yağsız kesim fiyatlandırması ortalama fiyatlandıması arttı ve  120 TL'ye, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatlandırması ise 114.5 TL'ye çıktı. 2 hafta öncesinde bu fiyatlar, dana bıçak yağsız kesim fiyatı 107.5 lira, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatı  ise 104.2 TL civarındaydı.

 Bölgeler arası dana karkas kesim fiyatında en yüksek 124.4 seviyelerinde Karadeniz Bölgesi başı çekiyor. Dana karkas kesim fiyatında Karadeniz Bölgesini sırasıyla  121,1 TL ile Marmara Bölgesi, 121 TL ile İç Anadolu Bölgesi, 120.5 TL ile Doğu Anadolu Bölgesi, 119.7 TL ile Ege Bölgesi, 119 TL ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi
 ve 118.8 TL ile Akdeniz Bölgesi birbiri ardına takip ediyor.

KARKAS KESİM FİYATINDA AYLIK ARTIŞ YÜZDE 16.3 OLDU 

22 Aralık kesim fiyatları baz alındığında dana karkas kesim fiyatlarındaki aylık artış yüzde 16.3 oranında gerçekleşirken, yıllık değişim ise yüzde 93 oldu.

Besicilik yapan yetiştiriciler, başta yem ücretleri olmak üzere girdi ücretlerinin büyümesine rağmen kesim ücretlerinin yükselmemesinden dolayı zararına üretim yapıyorlardı.  Zararına üretim de sektöre büyük problemler getirmişti. Kesim fiyatlarının biraz olsun yükselmesi, yetiştiricinin de zararının düşmesine neden oldu.  

KARKAS KESİM NASIL YAPILIR?

Et kesimi, bir hayvanın etini parçalara ayırmak için yapılan bir işlemdir. Bu işlem, genellikle bir hayvanın ölümünden sonra yapılır ve etin taze olması için hızlı bir şekilde yapılması önemlidir. Et kesiminin nasıl yapılacağı, hayvan türüne ve etin kullanım amacına göre değişebilir. Örneğin, sığır eti kesiminde farklı parçaların 
çıkartılması gerekebilirken, tavşan eti kesiminde farklı parçalar çıkartılabilir. Et kesimi, genellikle bir hayvanın vücudunun belirli bölümlerine göre yapılır ve bu bölümler arasında göğüs, sırt, kuyruk ve kuyruk altı gibi bölümler bulunur. Et kesimi, genellikle bir hayvanın vücudunun belirli bölümlerine göre yapılır ve bu bölümler 
arasında göğüs, sırt, kuyruk ve kuyruk altı gibi bölümler bulunur. 

Diğital Türk lirasında büyük adım! İlk ödeme yapıldı

Pandemiden sonra her şey değişti! 2025’e kadar 2 trilyon doları aşacak

Oyun canavarlarına müjdeli haber! 229 TL’lik oyunlar artık ücretsiz!