Kırsal dönüşümde pilot köyler!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kırsal alanda yaşam kalitesinin yükseltilmesi için yapılacak dönüşüm kapsamında pilot köyler belirlendi. Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada kırsal dönüşümde pilot köyler belirlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kırsal alanda yaşam kalitesinin yükseltilmesi için yapılacak dönüşüm kapsamında pilot köyler belirlendi. Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, kırsal dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi verildi. Dönüşüm kapsamında yapılacakların sıralandığı açıklamaya göre, öncelikle kamu tarafından üst ve alt yapılar planlanacak. Bunlara ilişkin yasal düzenlemeler ve alınacak ekonomik önlemlerle yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılacak. Bu tesislerin yapımının teşvik edilmesiyle kırsalda yaşayan vatandaşların ekonomik ve kültürel gelişmeleri sağlanarak, kırsaldan büyük kentlere göç engellenecek, sürecin tersine işlemesiyle sosyal ve kültürel çatışmaların önüne geçilebilecek.
BELİRLENEN KÖYLER Bakanlık en kısa sürede yapım aşamasına geçilebilecek köy belirleme çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Kütahya'nın Arslanapa ilçesinin Kureyşler köyü (57 hak sahibi), Kahramanmaraş'ın Göksu ilçesinin Gücüksıı köyü (76 hak sahibi) ve Karaman'ın Merkez ilçesinin Güldere köyü (79 hak sahibi) pilot olarak belirlendi. Kureyşler ve Giicüksu köyünde hak sahipliği, yer seçimi, jeolojik-jeoteknik etütler, harita, imar planı, parselasyon çalışmaları tamamlanarak arsa satışları yapıldı. Alt yapı ve üst yapı proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu iki köyde, yapım işlerine başlanabilmesi için beş aylık süre öngörülüyor.
Güldere köyünde ise hak sahipliği ve yeni yerleşim için alan belirlendi ve Bakanlığa tahsisi istendi. Köyde tahsisin tamamlanmasıyla yedi aylık sürede yapım aşamasına geçilmesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de konuya ilişkin değerlendirmesinde, konutların, vatandaşlar tarafından seçilen yöresel projeler baz alınarak, yapılacağını söyledi. "Bir köy konağı. köy meydanı ve çeşme, iki yüz ya da üç yüz kişilik cami, bir şadırvan, bin metrekarelik alana üstü kapalı bir pazar yeri. muhtelif yerlere üç tandırevi, içerisinde lavabo, traktör garajı olmak üzere müştemilat yapılacak" diyen Güllüce, çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini vurguladı.
Dokuz Sütun