26 / 11 / 2024

Kırşehir Karakurt'ta imar planı hazırlanıyor!

Kırşehir Karakurt'ta imar planı hazırlanıyor!

Kırşehir'de Karakurt Termal Turizm Merkezi’nin turizme açılması ve yatırımcıların teşvik edilmesini sağlamak amacıyla imar planlaması yapılırken, planlamanın tamamlanmasıyla bölgenin turizm potansiyeli açısından değerlendirileceği bildirildi.




Kırşehir İl Özel İdare Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan, Kırşehir İl Özel İdaresi tarafından yayınlanan Kırşehir Terme/Karakurt Termal Turizm Merkezi-Karalar Köyü 735, 1498, 1499, 1791, 1792 Numaralı Parsellere Ait 1/1000 Ölçekli İmar Planı Plan Açıklama Raporu’na ilişkin açıklamalarda bulundu.


Kırşehir Merkez İlçesi, Karalar Köyü, Karakurt Kaplıcası Hamam mevkii, 1498-1499-1791-1792-735 nolu parsellere ait 28 000 m2’lik alanı kapsayan planlanma alanı ile ilgili çalışmaları tamamlanmasıyla yap-işlet-devret veya kiralama yöntemiyle bölgenin değerlendirileceğini söyledi.


Alana gelecek yatırım olanaklarının önünü açabilmek, daha modern ve hizmet kalitesi yüksek yapılar inşa edebilmek için hazırlanan imar planı ile birlikte ekonomiye katkı sağlayacak ve daha düzenli bir turizm yatırımı amaçlanıyor.

Kırşehir İl Özel İdare Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan, konuya ilişkin “Karakurt Kaplıcası, Özel İdare’ye geçti, daha önce birlikteydi. Özel İdare’ye geçtikten sonra orada yaptığımız incelemelerde mevcut kaplıcaların bulunduğu yerlerin imarının olmadığı, binaların da ruhsatlarının olmadığı tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda imar çalışmaları yapıldı, yeni bitti bir ay kadar oluyor. Şu anda orayla ilgili çalışmalarımız imar bittikten sonra yap-işlet-devret veya kiralama yöntemiyle arz-talep durumuna göre değerlendirmeyi düşünüyoruz Meclisimizin alacağı karar neticesinde. Milletvekillerimiz seçim çalışmalarında bazı tesislerin kazandırılacağı konusunda çalışmaları olduğunu belirtmişlerdi. Onların da görüşlerini alarak Meclisimizin alacağı karar göre bir değerlendirme yapacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.


KARAKURT İÇİN KOLLAR SIVANDI!

ÖTE YANDAN Milletvekili Salih Çetinkaya, Ağustos ayında gazetemiz Kırşehir Çiğdem’e yaptığı açıklamada, 2013 yılı Şubat ayında İl Özel İdaresi’ne devredilen Karakurt Kaplıcası’nın sağlık turizmine kazandırılması noktasında en kısa sürede değerlendirmenin yapılarak çalışmalara başlanacağını belirtmişti.

Karakurt Kaplıcası’nın hem termal, hem de seracılık açısından değerlendirilmesi için Milli Emlak Müdürlüğü ile irtibata geçilirken, sürecin fazla uzun sürmeyeceği belirtiliyor.

Kırşehir için yoğun ve hızlı bir programla eksiklikler, sıkıntılar ve yapılacak yatırımlara ilişkin sürekli görüşmelerde bulunan Milletvekili Salih Çetinkaya, Kırşehir açısından önemli olan Karakurt Kaplıcası ile ilgili yapılan çalışmalara ilişkin, “Karakurt Kaplıcası, Kırşehir’de gündemde olan meselelerden bir tanesi. İnşallah bu Karakurt Kaplıcası ile ilgili yazılar Milli Emlak Müdürlüğü’ne yazıldı. Orada birleştirme yaptıktan sonra orayı en iyi şekilde turizm ve termal anlamında değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bunun da çok uzayacağını düşünmüyorum. En kısa zamanda nere ile görüşmek gerekiyorsa bunu yapacağız ve kamuoyuyla da bunu paylaşacağız. Bu bizim takibimizde olan bir meseledir. Uzun yıllardan beri devam eden bir süreç olduğu için Karakurt gündemi işgal ediyor. Tabi böyle güzel bir kaplıcanın, güzel bir suyun hem termale, hem seracılığa, nereye kazandırılması gerekiyorsa en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği inancındayız bu anlamda” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.


Hem ısınmada, hem de enerji olarak kullanımda yenilenebilir enerji olarak büyük bir öneme sahip olduğu bilinen termalin gelişimi için ilimizde toplantılar düzenlense de Karakurt Kaplıcası’nda yıllardır süregelen belirsizliğe Kırşehir’in seçilmiş ve atanmışları ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek noktayı koyması bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere Kırşehir’in yaklaşık olarak 16 kilometre batısında Karalar köyü sınırları içerisinde yer alan ve araştırmalara göre, Selçuklu hükümdarı Kılıçarslan tarafından 1135 yılında Selçuklu beylerinden Karakurtbaba adına yaptırıldığı sanılan ve 2013 yılı Şubat ayında kira sözleşmesi feshedilerek İl Özel İdaresi’ne devredilen Karakurt Kaplıcası’nın kapıları kaynatılarak, işletmeye son verilmişti.


İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BU ARADA Kırşehir İl Özel İdaresi tarafından yayınlanan raporda, “Planlama alanı, Kırşehir ili, Merkez İlçesi sınırları içerisinde olup, planlama alanının 1/1000 ölçekli halihazır haritası mevcuttur. Alanda eski kaplıcaya ait tek ve iki katlı eski yapılar bulunmaktadır. Kırşehir İli, 16.07.2007 tarihinde onaylanan “Kırşehir-Nevşehir-Niğde-Aksaray Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı”nın L-33 nolu paftasında 11.11.2008 tarih ve 27051 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik”, 4856 sayılı Kanun’un 2 (h) ve 10 (c) maddeleri ile 2872/5491 sayılı kanunun 9 (b) maddesi uyarınca 28.01.2013 tarihinde değişiklik yapılmış ve onanmıştır. Planlama alanı son yılların en gözde turizm hizmetlerinden olan ve tüm dünyada hızla yayılan termal turizm (sağlık turizmi) kapsamında değerlendirilmiştir. Alana gelecek yatırım olanaklarının önünü açabilmek, daha modern ve hizmet kalitesi yüksek yapılar inşa edebilmek için imar planı gereksinimi duyulmuştur. Bu plan ile birlikte ekonomiye katkı sağlayacak ve daha düzenli bir turizm yatırımı amaçlanmaktadır. Gerekçeleriyle açıklanan imar planına konu olan Kırşehir İli, Merkez İlçesi, Karalar Köyü, Karakurt Kaplıcası Hamam Mevkii, 1498-1499-1791-1792-735 nolu parsellerde Turizm Tesis Alanı planlanmıştır. Emsal (toplam İnşaat Alanı) 0.50 en fazla yapı yüksekliği Y en çok=15.50 metre olarak planlanmıştır” denildi.


Bu raporun İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Rapor olduğunun unutulmayarak, inşaat öncesi yapılması zorunlu olan Zemin Etüdü Raporu olarak düşünülmemesi gerektiği uyarısında bulunulurken, imar planının hazırlanma gerekçeleri şöyle açıklandı:

Bu plan “Turizmi Teşvik Kanunu” ve “Kültür Ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde ve Turizm Merkezlerinde İmar Planlarının Hazırlanması Ve Onaylanmasına İlişkin Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda hazırlanmıştır.Bu plan üzerinde veya plan notlarında belirtilmeyen tüm hususlarda 25.08.2008 tarihinde onaylanan “Kırşehir Terme- Karakurt Termal Turizm Merkezi” çevre düzeni planı plan notları geçerlidir.


Turizm tesis alanları olarak planlanan alanda Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte belirtilen tesisler yapılabilir.Turizm tesis alanlarının ihtiyacı olan sağlık, sosyal, kültürel, teknik altyapı, ticaret, spor, idari vb. tesisler yer alabilir.


1. Derece Kaynak Koruma Alanı içerisinde kalan bölgede alt ölçekli planlar ile sadece jeotermal suyun alınması ve depolanması amacına yönelik yapı ve tesislerle, umumi amaçlara yönelik termal turizm ve sağlık tesisleri yapılabilir ve bu tesislerle ilgili yapı yükseklikleri Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün görüşüne göre belirlenir.


Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’ndan Kırşehir Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından 18.12.2013 tarihinde onaylanan ‘Kırşehir İli Merkez İlçesi Karalar Köyü, Hamam Mevkii, 1498, 1499, 1791, 1792 ve 735 numaralı parsellere ait alanın imar planına esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu koşulları geçerlidir.


Onaylı Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu’ndan yerleşime uygunluk haritasında ÖA-5-1 simgesi ile gösterilen alanlar önlemli alanlardır. İnceleme alanındaki birimlerin özelliklerine, taşıma gücü değerlerine bakılarak sondajdan alınan numunelerin laboratuar sonuçlarına göre zeminin orta, yüksek şişme özelliğinde ve yeraltı suyunun yüzeye yakın seviyelerde gözlenmesinden dolayı etüt sahası; gerekli deprem şartnamesine uyulması kaydıyla önlemli alan olarak kabul edilmiştir.


Bu alanlarda derin kazılarda oluşan şevler istinat yapılarıyla desteklenmelidir.Yol, altyapı ve komşu parsel güvenliği sağlanmadan kazı işlemi yapılmamalıdır.Yüzey ve atık sularını ortamdan uzaklaştıracak drenaj sistemleri yapılmalıdır.

Temel tipi, temel derinliği ve yapı yüklerinin taşıttırılacağı seviyenin mühendislik parametrelerinin (şişme, oturma, taşıma gücü vb.) irdelenmeli ve alınabilecek mühendislik önlemleri belirlenmelidir.


İnceleme alanında Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik esaslarına mutlaka uyulmalıdır.Sahanın imara açılmasından sonra yapılacak yapılarda ayrı bir zemin etüdü raporu hazırlanmalıdır.Oturma, şişme ve taşıma gücü hesaplamaları planlama aşamasında yapılacak Zemin Etüt Raporu’nda yeniden detaylı irdelenip çıkacak sonuçlara göre planlamaya gidilmelidir.İnceleme alanında “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” esaslarına mutlaka uyulmalıdır.


Kırşehir Memleket Gazetesi


Geri Dön