23 / 12 / 2024

Kısa süreli konut kiralama gayrimenkul krizini tetikledi!

Kısa süreli konut kiralama gayrimenkul krizini tetikledi!

İstanbul Planlama Ajansı’nın “Airbnb Yasası: Kısa süreli kiralamaların konut kriziyle ilişkisi” raporu dün yayımladı. Söz konusu rapora göre, son 2 senede İstanbul’da kayıtlı Airbnb sayısı 38 bine yükseldi.



İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) “Kent Gündemi Serisi”nin merakla beklenen son raporu kamuoyunda “Airbnb Yasası" şeklinde bilinen konutların kısa süreli kiralanmasına yönelik kanunu incelendi.

Birgün'de yer alan habere göre farklı ülkelerde Airbnb’ye yönelik düzenlemeleri masaya yatıran bu rapor, mega kent İstanbul’daki Airbnb kullanımını da haritalandırdı. İstanbul’da Airbnb’deki kayıt sayısı sadece 2021-2023 yılları arasında 15 bin artış göstererek 23 binden 38 bine yükseldi.

Kısa süreli konut kiralama gayrimenkul krizini tetikledi!

EN ÇOK BEYOĞLU’NDA

Rapordan öne çıkan başlıklar özetle şu şekilde:

- Airbnb sadece konut sahiplerinin ek gelir elde etmek amacıyla kullandığı bir hizmet olmaktan çıktı.

- Mega kent İstanbul’da 2021 yılından bu yana etkisini artıran konut krizi, kent sakinlerini kent dışına iterken, bunun nedenleri de tartışma konusu oldu. Konutların kısa süreli kiralanması da son senelerde sebepler arasına eklendi.

- Pek çok dünya metropolü, Airbnb ve ona benzer kısa zamanlı kiralama uygulamaların konut krizindeki etkisini ortadan kaldırmak amacoula vergilendirmede değişiklik, süre kısıtlaması vb. birtakım yaptırımları gündemine alıyor. Kullanıcı sayısı son iki senede yüzde 70 artış gösterdi.

- İstanbul genelindeki kayıtların yüzde 70,5’lik kısmını tüm evin/dairenin kiralandığı konaklama türü oluşturuyor. Söz konusu kayıtların yüzde 27,7’sini oluşturan ve konut sahibinin kendi evinde misafirlere kiraladığı özel odaları ifade eden özel oda türü Beyoğlu, Kadıköy, Şişli ve Fatih gibi ilçelerde öne çıkıyor.

- İstanbul’da 2021'de 22 bin 695 olan Airbnb kaydı sayısı, iki senede yüzde 70 artarak 2023 sonunda 37 bin 992’ye çıktı.

- Airbnb’nin en çok kullanıldığı ilçe toplam ilanların yüzde 23’lük kısmını  barındıran Beyoğlu oldu, bunu Şişli, Fatih, Kadıköy, Beşiktaş ve Esenyurt takip etti.

- Airbnb birimlerinin yoğunlaştığı bölgelerde uzun zamanlı konut kiralamada zorluklar yaşanabiliyor ve söz konusu bu durum, yerel sakinler için uygun fiyatlı konuta erişimde zorluklara sebep oluyor.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü’nün yaptığı çalışma sonucu Beyoğlu ilçesinde ve Kadıköy’ün merkez bölgesinde Airbnb’nin ve turizm fonksiyonunun belli bölgelerde sınırlandırılarak kontrol altına alınması, konut yerleşim alanları içinde konaklama tesisi yer almaması ve konaklama tesisi için geçici ruhsat düzenlenememesi önerileri de öne çıktı.

Otomobil piyasasında son dakika! İşte kalem kalem Renault, Volkswagen, Honda ve Chery fiyatları!

TOKİ'nin İstanbul'daki dev projesi için 'ÇED Gerekli Değildir' kararı! 637 konutluk yeni proje resmen başlıyor!

Ankapark baharda ücretsiz olarak açılıyor!


Geri Dön