28 / 04 / 2024

Kısıtlamada çalışamayanlar kirasını ödemekte zorlanıyor!

Kısıtlamada çalışamayanlar kirasını ödemekte zorlanıyor!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedneiyle işini yitiren, gelirleri düşen veya ödeme zorluğu yaşayan vatandaşlar kiralarını ödeyemiyor



Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle işini yitiren, gelirleri düşen veya ödeme zorluğu yaşayan vatandaşlar kiralarını ödeyemiyor. Toplam 17 gün devam edecek tam kapanma özellikle de esnaflar, proje bazlı serbest çalışanlar ile günlük kazanan insanları sıkıntıya soktu. Yaşanan bu durum kiracılarla ev sahiplerini de karşı karşıya getirdi. 

Kısıtlamada çalışamayanlar kirasını ödemekte zorlanıyor!

Ev sahipleriyle kiracılar karşı karşıya geldi

Ev sahibi kiracı sorunlarının son dönemde hızlı bir şekilde arttığını dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Geçen yıldan itibaren ödeme yapmakta zorlanan birçok kiracı ile ev sahibi karşı karşıya geldi. Kiracılar işlerini kaybettikleri ya da gelirleri azaldığı için ödeme yapamıyorlar. Ancak diğer taraftan kira gelirleriyle geçinen insanlar var. Bu durum ev sahiplerini de çok etkiledi” dedi. 17 günlük tam kapanmayla bu sorunun daha da öncelikli hale geldiğini aktaran başaran, “Esnaflar, proje bazlı serbest çalışanlar, günlük kazananların para akışı kesildi. Şimdiden bu ayın kirasını ödeyemeyeceğini söyleyen kiracılar var” dedi.

Öncelik anlaşma yolu

Yaşanan bu gibi durumların ilk olarak karşılıklı anlayışla çözülebileceğini dile getiren Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Kiracının ben ödeme yapmıyorum deme hakkı yok. Ancak kiracı pandemide zora düştüyse öncelik anlaşma yolu. Ev sahibi ve kiracı birbirlerini en azından kısa bir süre için idare etmelerini isteyebilirler. Eğer böyle bir anlaşma durumu oluşmuyorsa o zaman farklı seçenekler devreye giriyor” dedi.

Kısıtlamada çalışamayanlar kirasını ödemekte zorlanıyor!

Dava açabilir

Evrim Kırmızıtaş Başaran’ın verdiği önemli bilgiye göre anlaşma oluşmaması halinde ödeme yapmakta zorlanan kiracı, uyarlama davası açabilir.  Dava için geçerli bir sözleşme olması gerekli ve sözleşmenin yapıldığı günden sonra öngörülmesi ya da göz önünde tutulması mümkün olmayan olağanüstü olayların yaşanması gerekiyor. Yaşanan olağanüstü duruma borçlunun sebep olmaması, bu durum nedeniyle borçluların aşırı ifa güçlüğüne düşmesi durumunda da dava açılıyor. Uyarlama davasında borcun ertelenmesi, bölünmesi, bedelin düşürülmesi gibi sebepleri kapsıyor.

Zamlar ne olacak?

Evrim Kırmızıtaş Başaran, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde zam artışlarıyla hakkında da şunları dile getirdi: “Her yıl TÜFE 12 aylık ortalaması oranında kira artışı yapılır. Fakat pandemi nedeniyle bu oran ev sahibi ve kiracı arasında değişebilir. Hata hiç yapılmayabilir. Ya da birkaç aylık zamdan muaf olunması durumu olabilir. Bu gibi durumlar için de mutlaka sözleşmeye ek maddeler eklenmeli"

 

Türkiye'de 4 kişiden 1’i kirasını ödeyemiyor mu?


Geri Dön