Ekonomi

Kıskandıran paket! Emeklilere ve öğrencilere destek piyangosu

Halkı ve işletmeleri enflasyonun yıkıcı etkisinden korumak için daha önce iki paket açıklayan Almanya üçüncü ve en büyük destek paketini duyurdu.Daha önce de 2 enflasyonla mücadele paketi açıklayan Almanya 65 milyar euroluk paket açıkladı

Enerji krizi nedeniyle aldığı tedbirlerle sık sık gündeme gelen Almanya, bu defa açıkladığı dev destek paketiyle adından söz ettirdi. Daha önce de 2 enflasyonla mücadele paketi açıklayan Almanya 65 milyar euroluk paket açıkladı. Halka yönelik olarak toplu taşıma desteği ve vergi indirimi gibi maddelerin yer aldığı destek programı, tüketicilerin ve işletmelerin enflasyondan korunması amaçlanıyor. 

Almanya'da üç partili koalisyonun üzerinde anlaştığı pakete göre, toplu taşımada indirimli seyahat uzatılacak ve yaklaşık 9 bin enerji yoğun şirket için 1,7 milyar euroluk vergi indirimi yapılacak. Katıldığı bir konferansta konuyla ilgili açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, açıklanan üç önlem paketi arasında şimdiye dek en büyük paketin son hazırlanan paket olduğunu dile getirdi.

Yaptığı konuşmada, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner'in şirketlerin aşırı kazançlarından elde edilecek vergilerin iki haneli milyar eurolara ulaşacağı açıklamasını da değerlendiren Başbakan Scholz, bu vergi gelirlerinin son tüketicinin enerji maliyetlerini azaltmakta kullanılacağını ifade etti.

Açıklanan 65 milyar euroluk paketle, halen 640 bin kişiye kapsayan konut ödeneğinin iki milyon kişiye çıkarılması planlanıyor. Ayrıca paketle enerji faturasını ödemekte zorlanacak emekliler için hane başına 300 euroluk yeni bir ödeme yapılaması planlanıyor. Pakette ayrıca öğrencilerin enflasyonun etkilerine karşı desteklenmesi amacıyla da bir defa mahsus olmak üzere öğrenci başına 200 euroluk ödeme yapılması öngörülüyor.

Almanya'da hiç çalışmamış, 1 yıldan fazla işsiz kalmış ya da çalışsa bile geliri düşük olan vatandaşlara ödenen Hartz IV 'işsizlik ödeneği' 1 Ocak'tan itibaren yaklaşık 500 euro seviyesine yükseltilecek ve standart olacak. Almanya'da halka ödenen çocuk parasının da birinci ve ikinci çocuk için 18 euro artırılması hedefleniyor.

 Almanya'da hükümet daha önce açıkladığı destek paketinde de akar yakıt vergisindeki indirimden, toplu taşıma ücretlerini üç ay süreyle düşürmeye ve her haneye 300 euro yardım etme gibi bir takım devlet destek yardımlarını uygulamaya sokmuştu. 

 

Almanya tasarruf için elektrikleri kesti

Önce kamu bankalarındaki doğal gazı kestiler şimdi de başka adım atacaklarını duyurdular

Sonunda bu da oldu! Almanya'dan çok konuşulacak bir önlem daha