05 / 05 / 2024

Kızılırmak, Türkiye'nin Venedik'i olacak!

Kızılırmak, Türkiye'nin Venedik'i olacak!

Kapadokyalı işadamı Mustafa Pilav, Kızılırmak kenarında yatırım yapmaya hazırlanıyor. Belediye'nin çevre düzenlemesi yaptığı Kızılırmak için Venedik'ten gondollar getirten Pilav, hayallerinin ucu bucağı olmayan başarılı bir işadamı...



İstanbul'daki restoranlarının yanı sıra Kapadokya'da oteller ve restoranlar işleten, 100 otobüsten oluşan bir ulaşım filosu olan, 650 kişilik 2 balon şirketinin sahibi Dorak Grup ortaklarından Mustafa Pilav ile yeni projesini konuştuk. çünkü yeni proje çok ilginç, yeni proje 'Kızılırmak'ı Venedik yapmak'. Avanos Belediyesi'nin başarılı çevre düzenlemesi sonucu bambaşka bir görünüm kazanan Kızılırmak'ta sefer yapacak gondollar satın alarak turistlere farklı keyifler yaşatan Kapadokyalı Mustafa Pilav, bu çalışmalarıyla ve memleketine olan bağlılığıyla kuşkusuz Türk turizmine büyük hizmetler vermeye devam edecek başarılı bir işadamı.

- Sizi tanımak isterim, nasıl başladınız turizme

Ankara Üniversitesi Japon Dili Bölümü'nden 1994'te mezun oldum. Japon turistler için rehberlik yaparak başladığım kariyerime Dorak Turizm'de operasyonlardan sorumlu olarak devam ettim. Daha sonra iki ortağımla beraber Dorak Turizm'in hisselerini satın aldım.

- Böylece hem turizme başladınız hem de Japonya'ya el attınız öyle mi

Doğru, Japonya kimsenin itibar etmediği bir destinasyondu o yıllarda. 1999'da Tokyo'da New Millennium adındaki bir seyahat acentesini satın aldım. Türkiye'ye gelen Japon sayısını rehberliğim döneminde yılda 100 binlere çıkarmayı başardık diyebilirim. Uzun zaman orada kaldım.

- Büyük bir artış bu, size çılgın diyen oldu mu

Dediler evet, hatta deli cesaretim olduğunu söylediler; zor bir ülkeydi Japonya. Ticaret orada çok katıdır, yeniden bir şeyler anlatmak da zordu. 'Ne yapıyorsun, gitme' diyen çok oldu ama kafama koymuştum. İlk Türk sermayeli tur operatörü şirketi bizimdi Japonya'da. Orada ilişkiler hassastır, Japonlar çok kırılgandır. Kendimizi doğru anlatmanın yolu da orada olmaktı. Japonlar İtalya, İspanya, Yunanistan tercih ediyor ama bizi tanımıyorlardı. Biz de memleketimizi iyi anlattık. Bazı düşüş dönemlerinde ve krizlerde durumu iyi idare ettik ve olayları hep lehimize çevirdik. Sürü psikolojisi da vardır orada. Zamanla da tanıdılar ülkemizi.

- Türkiye son zamanlarda bir hayli ilgi çekiyor gerçekten de...

Ciddi bir ekonomik ivmemiz var, herkesin gözü üzerimizde. Bir de Japonya ile aramızda sağlam temeller var. şžahsi çabalarımızı da eklemeliyim. Oradaki en popüler magazin dergileri çekimlerini Kapadokya'da yaptılar. Bir ay önce ünlü bir Japon televizyon şovmeni Kapadokya'ya geldi balon turu yaptı ve elbette bunlar çok etkili oluyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 95

- Neden Kapadokya'yı seviyorlar bu kadar

Tabiattan çok etkileniyorlar. Dingin bir yer, manzara seyretmek bile yetiyor. İstanbul'dan sonra en favori yerleri diyebilirim. Akdeniz'deki ülkelerde tatil köyleri aşağı yukarı aynı hizmeti veriyor. Ancak kaya otelde konaklamak, mağaraları gezmek büyük haz veriyor Japonlara. İyi servis de veriyoruz, butik otelde kalıp bir de hizmeti beğendiklerinde mutlaka yeniden geliyorlar. Bu nedenle bütün sene doluluk oranımız yüzde 95'lerde. Orada 4 otelimiz var.

- Kapadokya'yı neden tercih etmiştiniz ve ilk nasıl başladınız yatırımlara

Buralıyım zaten. 2002'de bir mağara restoranla başladık. Sonra ikinci, üçüncü restoran, ardından ilk otel derken, devam ettik. Kapadokya'da Altın Ocak, Evranos ve Avanos Restoran ile Venessa Seramik Atölyesi, Uçhisar Kaya Otel, Göreme Kaya Otel ve Sacred House Otel'in ardından Doubletree by Hilton'u açtık. Sacred House bu arada en büyük yayıncılık şirketi Conde Nast'ın tasarım ve innovasyon ödülünü aldı. Yeni projemiz Kızılırmak kenarında restoran ve otel açmak.

- Buna bayıldım işte...

Kızılırmak kenarında neredeyse hiç işletme yok, orada bir balık restoranı yapacağım. Oranın da adı İstanbul'daki restoranımız gibi Sur Balık olacak. çok fonksiyonlu bir proje bu aslında. Avanos şu anda İç Anadolu'nun en güzel yeri olacak. Orada aynı zamanda gondollarımız çalışmaya başladı.

- Kızılırmak, Venedik mi olacak

Neden olmasın, olur elbette. Gondollar oradan geldi zaten, bire bir yapıldı. İsteyen hızlı jetlerle gezecek, isteyen romantik nehir gezintisi yapabilecek. Avanos iddia ediyorum, çok özel ve konuşulan bir yer olacak. Eskiden beri turizmin merkezidir, yoğun bir şekilde Fransız kültürü almıştır. 50'lerde sadece Fransızların geldiği pansiyonlar vardı. İlk Club Med orada açılmıştı mesela. Biz aldık sonradan ve kaya otel yaptık. Terasında havuzu olan, butik bir SPA'ya sahip çok keyifli bir yer.

Japonya'ya gitmek pahalı olur

- İstanbul'da otel düşünceniz var mı

şžu anda sadece restoranlarımız var. Acente merkezimiz İstanbul'da, o kadar.

- Bu arada Ege'ye de açılmışsınız diye duydum!

Nefis bir gemi bulduk ve gemi turunu denemek istedik. Gelen misafirlerimiz ve Türk turistleri için bir farklı çalışma olsun diye düşündük. Kısa bir programla Türkiye'de cruise turuna başladık. İki Yunan adası geziyor ve geliyor, 3 gece süren bir tur. Sakin ve keyifli bir gemi, bakalım şu anda denizde gemimiz. Aldığımız verilere ve geri dönüşlere göre ne yapacağımıza karar vereceğiz.

- Başka projeleriniz var mı

Pamukkale'de bir otel yapacağız, Japonlar orayı da seviyor.

- Japonya'da bir otel açsanız da bizi de oraya götürseniz

Neden olmasın, yerli turist için de yapacağımız çok iş var. Ancak Japonya turları biraz pahalı olur. çünkü çok pahalı bir ülke. Ancak biz tur düzenlersek hesaplı olabilir. Avrupa'ya kıyasla Türkiye, Japonlar için daha ucuz. Gidince de birkaç gün kalmak lazım. Oteller ve servis de pahalı. Birkaç şehir var mutlaka görülmesi gereken, nereye gidileceği önemli. Ancak orayı çok iyi bilenler yapabilir.
Akşam/ELİF AKTUĞ


Geri Dön