03 / 05 / 2024

Kızlar Manastırı'nın restore edilmesi önerisi TBMM'de!

Kızlar Manastırı'nın restore edilmesi önerisi TBMM'de!

İskenderun'da bulunan Kızlar Manastırı'nın taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenerek restore edilmesi önerisi meclis gündemine taşındı. CHP'li Şahin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun'da bulunan Kızlar Manastırı'nın taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenerek restore edilmesi önerisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Şahin, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Şahin, ''Tarihi ve inanç merkezi olması açısından önem taşıyan Kızlar Manastırı'nın bir kamu kurumundan diğer kamu kurumuna aktarılması sonrasında kimlerin eline ya da hangi vakıfların eline geçeceğinden endişe duyulmakta, bu nedenle manastırın öncelikli olarak İskenderun Halkına tahsis edilmesi talebinde bulunulmaktadır'' diye konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin'in soruları:

1- Kızlar Manastırı tarihi eser statüsünde midir?
2- 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş midir? Eğer yapılmadıysa bu konuda bir çalışmanız var mı?
3- Manastır hakkında gerekli incelemelerin yapılarak kültür varlığı olarak tescili kararı verilinceye kadar bu önemli tarihi değeri kaybetmemek için yıkımı önlenecek ya da duyurulacak mı?
4- Tarihi, kültürel ve inanç merkezi olması açısından bölgenin zenginliklerinden birisi olan Kızlar Manastırı neden yeniden restore edilmiyor? Trabzon örneğinde olduğu gibi Turizm ve Kültür Bakanlığı'na devredilecek restore edilmesi, yayla kültürüne ve inanç turizmine katkı koyması amacıyla tarihi bir mirasın insanlığın hizmetine kazandırılması seçeneği neden gündeme alınmıyor?


Geri Dön