02 / 05 / 2024

KKTC Ercan Havaalanı’nı Taş Yapı yenileyecek!

KKTC Ercan Havaalanı’nı Taş Yapı yenileyecek!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ercan Havaalanı’nın işletmesini 25 yıllığına alan Taşyapı, havalimanının baştan aşağı yenilenmesi için ilk adımı attı..



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ercan Havaalanı’nın işletmesini 25 yıllığına alan Taşyapı, havalimanının baştan aşağı yenilenmesi için ilk adımı attı. Dün gerçekleştirilen temel atma törenine KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı. KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu’nun törende bulunmaması ise dikkat çekti.

Taşyapı’nın 220 milyon euro’luk yatırım yapacağı proje, 48 ayda tamamlanacak. Proje kapsamında 157 bin metrekarelik kapalı alan oluşturulacak, 8 körük ve 18 açık uçak park yeri hizmete girecek. Yıllık 10 milyon yolcu kapasitesine ulaşılması hedeflenen projeyle, eski pistin uzunluğu 3 bin 200 metreye çıkarılacak. Proje dahilinde 1500 araçlık kapalı ve 1500 araçlık açık park yeri, CIP ve VIP salonları da bulunacak. Yaklaşık 2 bin 500 yeni istihdam sağlanacak.

Yeni Ercan’da “sakıncalı bagaj imha sistemi” de devreye sokulacak. Yolcudan alınan bagajların özel sensörlerle taranacağı sistemin, dünyada sadece 3 havaalanında bulunduğu belirtiliyor.


Başarı öyküsü adayı

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, projenin en kısa sürede bitirilmesini temenni etti. KKTC’nin turizm açısından geliştiğine dikkat çeken Eroğlu, “15 bin yatak kapasitesine ulaştık. Yeterli mi? Değil. Daha fazla turizm yatırımına ihtiyaç var” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç da, Ercan projesinin kendisini gururlandırdığını söylerken, “Proje planlandığı şekilde hizmete girecek ve küçümseme çabaları boşa çıkacak” dedi. KKTC’ye gelecek Barış Suyu ile refah ve üretimde sıçrama yaşanacağına işaret eden Arınç, “Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlara rağmen dünyayla entegre olma yolunda önemli mesafeler katedildi. Bu şartlar altında ulaşılan siyasi, ekonomik ve sosyal seviye, başarı öyküsüne adaydır” dedi.


Ercan merkez olacak

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise, Ercan’ın KKTC’nin merkezi olacağını ifade etti, sadece Kuzey’in değil, Güney’in de en büyük havalimanı haline geleceğini vurguladı.



Havayolu şirketi kuracak


Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı emrullah turanlı, ambargoları kırmak için havayolu şirketi kuracaklarını söyledi. Turanlı şöyle devam etti:

“BM ya da uluslararası toplumun, KKTC’ye ‘uçuş yapamazsın’ diye bir yasağı yok. Bu ambargoyu kırabilmek için Avrupa’da bir havayolu şirketi kuracağız. Çünkü bir havayolu şirketinin dava açması gerekiyor. Avrupa merkezli bu şirket, tarifeli sefer başlatacak. Engel olunmasını bekliyoruz. O zaman da Avrupa mahkemeleri ve AİHM’e kadar tüm alanlarda dava üzerine dava açacağız. Ercan inşaatı bitene kadar da davalar sonuçlanmış olur. Yatırımcıyım, hakkımı sonuna kadar arayacağım.”


Milliyet


Geri Dön