KKTC, paundla kiralamanın yeni gözdesi oldu! Yüzlerce proje yükseliyor!
Avrupalı konut alıcısı rotayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çevirdi. Evlerin dövizle yüzde 40-50 değer kazancıyla son üç senede yaklaşık 1,5 milyar pound geldiği öngörülürken, Türklerin oranının yüzde 3-5’le sınırlı olduğu ifade ediliyor.
Forbes’un 2021’de emlak yatırımında en doğru adreslerden biri olarak gösterdiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), yabancı gayrimenkul yatırımcısının yeni gözdesi oldu. Ada’da son üç senede gayrimenkullerin döviz üzerinden yüzde 40-50 oranındaki değer kazancı, yaklaşık yüzde 10 dövizle kira getirisi ve yatırımın hızlı geri dönüşü sayesinde yabancıların yanında ayrıca, Türkler de konut alımlarına hız verdi.
Dünya gazetesinden Hamide Hangül’ün haberine göre, pandemiden bu yana, konut alımlarına yaklaşık 1,5 miyar pound yatırım yapıldığı öngörülürken, Türk vatandaşlarının konut alımlarının ise yüzde 3-5 ile sınırlı kaldı. Ada’da yerli ve yabancı inşaat firmalarının 100’lerce konut projelerinin yükselmeye başladığına vurgu yapan The Best Invest CEO’su Dara Altunyay, “Hem Doğu’dan ve hem de Batı’dan konut yatırımcısı çekiyor” şeklinde konuştu.
YÜZLERCE PROJE YÜKSELİYOR
KKTC’de gayrimenkul değer kazancının, proje başlangıcından teslime kadar geçen 2 senelik sürede, 2 katını bulduğunu söyleyen Altunyay, “Bugün 80-90 bin pounda (3,1 milyon TL) satın alınan bir stüdyo dairenin, gayrimenkul değer kazancı bu şekilde sürerse, 2 sene sonra proje bittiği zaman 140-150 bin pounda (5.05 milyon TL) fiyatlanması söz konusu” ifadelerini kullandı.
Ada’da yaklaşık 100 firma olduğunu söyleyen Altunya, “Yalnızca 8-10 firmanın 50’ye yakın inşaat projesi bulunuyor ve 100’lerce proje var diyebiliriz” dedi. Kıbrıs’ın yaklaşık 400 bin nüfusa karşılık, 5 milyon turist aldığının altını çizen Altunya, verilere göre, 240 gün doluluk oranı olduğunu, fakat kendilerinin 200 gün üzerinden hesapladıklarını ifade ederek, “O noktada bile pound cinsinden yatırımın geri dönüşünde 9 ile 11 yılları buluyoruz. Bizim sorumluluğumızdaki projeler, sosyal aktiviteleri zengin projeler. Fakat kent içinde münferit binalarda, mahalle içlerinde turizmin olmadığı binalarda 15-16 sene seviyesinde” dedi. Güney Kıbrıs’ta ise fiyatların daha yüksek olduğunu belirten Altunyay, Kuzey Kıbrıs’ta 90 bin pound olan bir konutun, Güney Kıbrıs’ta 400 bin poundu bulduğunu söyledi.
2023 TOKİ İzmir konut başvurusu başladı mı? Başvuru şartları neler? |