06 / 05 / 2024

KKTC, yılın dört mevsimi turistleri ağırlıyor!

KKTC, yılın dört mevsimi turistleri ağırlıyor!

Geçen ay bağımsızlığının 28inci yıl dönümünü kutlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Sicilya ve Sardunyadan sonra Akdenizin en büyük üçüncü adası Kıbrısın eşsiz doğal güzellikleri ve tarih boyu çekilen acıların izleriyle yılın dört mevsimi turistle



Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele kentlerinden oluşan KKTC, bir günde gezilebilen zaman tünelini andırıyor.

Kurşun izleri ve terk edilmişliğiyle 1974ten beri sessiz bir alan olan tampon bölge, hala o yılların izlerini taşıyor.

Gazimağusada 477de Barnabas adına inşa edilen manastır, restorasyonla görkemli bir yapıya kavuşarak Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi adıyla turistlerin ilgi odaklarından biri haline geldi. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesinde, çoğu 18inci yüzyıldan kalma zengin bir ikon koleksiyonu bulunuyor. Bölgenin bu en geniş müzesinde, Kıbrısın Neolitik döneminden Roma dönemine kadar geniş bir çizgideki tarihsel sürecine ait çeşitli eserler görülebiliyor.

Bu arada, Beşparmak Dağlarının Lefkoşaya bakan yüzünde 16 ton boyayla yapılan 10 futbol sahası büyüklüğündeki KKTC Bayrağı, adanın büyük bölümünden görülebiliyor. Büyüklüğüyle Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday olan bayrağın yanında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkün "Ne mutlu Türküm diyene" sözü yazılı. 216 metrekarelik bayrak, zirveye yakın bir yükseklikte bulunuyor. Rum tarafından da görünen bayraktan Kıbrıs Türkleri gururla bahsediyor.

Boğazköy Şehitliği

Barış Harekatında bölgede şehit olan subay, astsubay, erbaş ve erlerle mücahitlerden bazılarının mezarları bulunan Boğaz Şehitliğinde ziyaretçiler, anıt girişindeki mermere işlenmiş piyade onbaşı Cengiz Kurtuluşun şehit olduğu anda cebinden çıkan mektuptaki ifadeleri okuyunca duygulanıyor.

Kurtuluşun şehit olmadan 25 saat önce yazdığı bildirilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:
"Saat 12.00de Boğaztepeye taarruz ile bayrak çektik. Bu sırada Hüsnü vuruldu. İki esir aldık. Öldürülenlerin sayısı belli değil ve bir sürü mühimmat ele geçirdik. Gece devamlı havan ateşine maruz kaldık. Bugün 22 Temmuz ve Bernaya baskına gidiyoruz. Şimdiye kadar 2 şehit ve 10a yakın yaralımız var. Bernaya girdik. Başarılı bir şekilde şehri ele geçirdik. Bu arada 10 şehit, 7 yaralımız var. Gece 21.00de üs bölgemize dönebildik. Bütün geceyi nöbette geçirdik. Şimdi saat 06.00. Yeni bir güne başlıyoruz. Bugün kimler şehit olacak, bunların içinde miyim Bunu ilerleyen saatler gösterecek."

Şehitlikte, vatan sevgisini ve şehitlerin kahramanlığını simgeleyen anıtlar yer alıyor.

Barbarlık Müzesi

Barbarlık Müzesi, KKTCnin bağımsızlığını kazanma yolunda maruz kaldığı acıları yeni nesile aktarıyor. Ziyaretçiler, aradan yıllar da geçse dinmeyen acılara burada tanıklık ediyor.

Gotik mimarinin en güzel örneklerinden birini oluşturan Gazimağusadaki Lala Mustafa Camisinin önündeki yaklaşık 700 yıllık cümbez ağacı da ülkenin doğal anıtlarından biri olarak ilgi görüyor.
AA


Geri Dön