18 / 09 / 2024

KKTC’de 3 AVM açılacak!

KKTC’de 3 AVM açılacak!

Kuzey Kıbrıs, Güney’e giden alışveriş potansiyelini çekmek için Türk AVM’lerini örnek alarak atağa kalktı




42 bin kişilik üniversiteli öğrenci nüfusu ve lüks oteller, ‘ada’nın cazibesi artırırken, 2012’ye kadar 3 AVM için düğmeye basıldı. Kiralanabilir alanı 10 bin ile 40 bin m2 arasında değişen projelerde Kıbrıslı 15 işadamından oluşan ‘girişim grubu’ ile işkadını Sıdıka Atalay öne çıkarken, Metro Turizm de yatırım için bölgeyi yakın markaja aldı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne kayan alışverişleri kaptırmak istemeyen ‘Yavru Vatan’ harekete geçti, 2012’ye kadar 3 AVM için düğmeye basıldı. 3-4 yıl öncesine kadar ‘Ada’ya mağaza açmaya sıcak bakmayan ancak son dönemde devreye giren turizm yatırımları ve sayıları 42 bini bulan üniversite öğrencilerinin varlığı nedeniyle uluslararası markaların başlattığı akımla KKTC’de alışveriş merkezi yatırımlarının da önü açıldı. Kuzey Kıbrıs’ta kiralanabilir alan açısından 10 bin ile 40 bin metrekarelik 3 proje konuşulmaya başlarken, aralarında Metro Turizm’in de bulunduğu gruplar önümüzdeki haftadan itibaren ‘Ada’da yatırım için keşfe çıkacak. KKTC’li işkadını Sıdıka Atalay, yaklaşık 10 bin metrekarelik ‘butik bir AVM’ yatırımı planlarken, yine adalı yaklaşık 15 işadamının oluşturduğu bir ‘girişim grubu’ da 40 bin metrekare kiralanabilir alanlı modern bir AVM için düğmeye bastı.

Metro Turizm Grubu’nun Ada’da AVM yatırımına hevesli olduğu hatta önümüzdeki hafta bir araştırma gezisi için plan yaptığı öğrenildi. Girne ve Lefkoşa’da planlanan Ada’daki yatırımların 2012 yılından itibaren devreye girmesi beklenirken Türk perakendecilerden de şimdiden buralarda ‘mağaza açmak için’ irtibata geçenler olmaya başladı.

Erbil’e KKTC eklendi

KDM Alışveriş Merkezleri Kiralama ve Yönetim Danışmanlık’ın kurucusu Murat İzci, Kuzey Kıbrıs’ta gelir seviyesi oldukça yüksek bir kesimin olduğuna ama bunların alışveriş için Güney Kıbrıs’a gittiğine dikkat çekerek, “Kuzey Kıbrıs artık bu kesimi Güney’e kaptırmak istemiyor. Güney Kıbrıs’ta 2-3 AVM faaliyette. Ellerindeki potansiyel ‘alışveriş’leri Ada’da tutmak istiyorlar. Özellikle son dönemde uluslararası markalar, Türkiye’deki mağazalarının uzantısı gibi gösterip Kuzey Kıbrıs’ta mağaza açıyor. Öğrenci nüfusu da yatırımların cazibesini artırıyor” dedi. Güney Kıbrıs’ta modern anlamda 2-3 AVM’nin bulunduğunu aktaran İzci, Kuzey Kıbrıs’taki AVM yatırımlarının hızlanmasında Türk perakendecinin alternatif pazar iştahının da etkili olduğunu vurguladı. İzci, “Türk markaları yurtdışında yeni pazarlara girmek istiyor. Bu arayışta Erbil ve Suriye’ye KKTC eklendi” açıklamasını yaptı.

Türk perakendeci hevesli

Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise Türk perakendecilerin Ada’da açılacak AVM’lerde mağaza kiralamaya sıcak baktıklarını belirtti. Alkaş, ‘Ada’da üzerinde konuşulan 2 net proje bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Kuzey Kıbrıs’ta yerel yatırımcılardan oluşan 15 kişilik bir girişim grubu, kiralanabilir alanı 30 bin m2 olan bir proje planlıyor. Ada’daki yatırımlar için yine Türk kiralama ve yönetim şirketlerinin desteği isteniyor. Türkiye’deki yatırımlar örnek alınarak KKTC’ye taşınmak isteniyor.”

Bakü va Kraznador’da da AVM’ler Türklere emanet

Türk AVM kiralama ve yönetim şirketlerinin kapısı son dönemde sürekli yakın coğrafyadaki yatırımcılar tarafından çalınıyor. Son örnek de Azerbaycan ve Kafkaslar’da Kraznador’dan... KDM Danışmanlık Kurucusu Murat İzci, Bakü’de yaklaşık 10 bin metrekare kiralanabilir alana sahip bir AVM yatırımının konsept danışmanlığını üstlendiklerini belirterek inşaatın 6 ay sonra biteceğini söyledi. Kraznador’da ise 25 bin metrekaresi sadece eğlenceye ayrılan bir yatırımın yönetimini üstlendiklerini açıklayan İzci, “Mart 2011’de de bu proje devreye girecek. Bakü ve Krazdanor’la o coğrafyada deneyim kazanmayı hedefliyoruz. Çünkü burada yeni projeler çok fazla olacak” dedi.
Hale TÜZÜN/ VATAN


Geri Dön