04 / 05 / 2024

KMK madde 17 değerlendirmesi!

KMK madde 17 değerlendirmesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''Kat Mülkiyeti Kanunu'' konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Ülkemiz inşaat imalatının gerçekleri, KMK’un ( Kat Mülkiyeti Kanunu)  17. Maddesinin detaylı açıklamasını gerektirmektedir:


Bir arsanın  sahibi ve birkaç yatırımcı belki de müteahhit bu arsa  üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olacak bir bina yapmayı planlar ve bir araya gelerek mevzuat gereği yapı iznini alarak inşaata başlayabilir. İnşaatın zamanında  başlaması ve tamamlanması vs. anlaşmazlıklar durumunda bir birlerinden talepte bulunup hatta durumu davaya konu bile edebilirler.


Burada bahsedilen kişilerin hak ve sorumlulukları, kat irtifak sözleşmesini yapan kişileri ifade eder. Yoksa inşattan arsa payı devralmak suretiyle paydaş olan kişileri kapsamaz. Çünkü bu ikinciler kat irtifakını kuran sözleşmenin değil, arsa payının devri sözleşmesinin tarafı olma sıfatıyla yalnızca o sözleşmenin kendisine arsa payını satan kişiden talepte bulunabilir. Genellikle arsa payını satan da yukarıda belirttiğimiz arsa sahibi, yatırımcı veya müteahhitten biridir. 


Burada asıl dikkate alınması gereken, arsa payını edinme şekline veya zamanına bakılmaksızın her kat malikinin, yapının tamamlanması için diğer kat malikleri ile bir araya gelerek bir yönetici tayin edebilme hakkına sahip olmasıdır.


Her ne kadar, bu tip bir yöneticinin yetki sorumluluk ve seçilme şekli kanunen, kat mülkiyetli taşınmazın yöneticisi ile aynı olsa da bu yöneticiden beklenen görev, yetki ve sorumluluk, kat irtifakı sahiplerinin yapının tamamlanması hususunda yapmış oldukları sözleşmeyle yani yapının tamamlanması ile ilgilidir ve sınırlıdır.


Böyle bir ana gayrimenkulde kat mülkiyetinin yönetimsel olarak uygulanması kat irtifakının kurulmuş olması ve bağımsız bölümlerin asgari 2/3 kadarının fiili olarak kullanılabilir halde olması ile mümkündür. 


Yapı kullanma belgesinin alınmamışlığı, yapının fiilen değil resmiyette tamamlanmadığını gösterir. KMK madde 17 üzerinden de bu tip şartları taşıyan yapılarda KMK yönetimsel olarak da uygulanır.


www.konutsitesiyonetimi.com 


Nihat DÖNMEZ  Site Yönetimleri Danışmanı 


Müteahhitlere 10 madde de site yönetim önerisi!


Geri Dön