Genel

KOBİ kredisini Garanti dağıttı, rakipler şaşırdı!

Bir günde tükenen 3 milyarlık KOBİ kredisinin % 53.5'ini Garanti dağıtınca sektör karıştı. Pakete aracılık eden diğer 17 banka, "Sistemde sorun vardı. Müşterileri geri çevirdik" şikâyeti yaptı

KOSGEB tarafından hazırlanan ve ilk başvuru gününde tüketilen 3 milyar liralık kredi destek paketi bankalar arasında önemli bir yarışa sahne oldu. Ancak ortaya çıkan sonuç sadece bir bankanın yüzünü güldürürken, pakete aracılık eden diğer 17 bankaya şok etkisi yarattı. Aylar öncesinden reklam ve altyapı olarak pakete hazırlık yapan bankaları şaşırtan Garanti Bankası oldu. Banka, tüm başvuruların yüzde 53.5'ini tek başına karşıladı. Geriye kalan bankalar ise yüzde 46.5'lik pastayı 17'ye bölmek zorunda kaldı. Kimsenin beklemediği açık ara fark sektörde tartışma konusu oldu. Kredi paketinden yeterli payı alamayan bankaların ortak şikâyeti, başvuru süresince KOSGEB'in bilgi işlem alt yapısına ulaşamama konusunda birleşiyor. SABAH'a konuşan bankaların yetkilileri sisteme giriş yapamadıkları için ayaklarına kadar gelen müşteriyi geri çevirmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Öte yandan Garanti Bankası böyle bir sorun yaşamadı. Banka bu fırsatı iyi değerlendirip 25 bine yakın müracaatı kısa sürede işleme koyup aslan payını kaptı.

KİMSEYE AYRICALIK YOK
Kredi savaşından istediğini alamayan bankaların eleştiri oklarını yönelttiği KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, kimseye ayrıcalık yapmadıklarını söyledi. Rekabet üzerine bir sistem kurduklarını vurgulayan Kaplan, "Bu bir yarış ve iyi olan kazanır. Sunduğumuz alt yapı herkese eşit. Garanti Bankası'nın bu işe aylar öncesinden hazırlandığını biliyorum. Bu işe özel bir birim kurdular. Örneğin kredi pastasından ikinci en çok payı alan Ziraat Bankası oldu" şeklinde açıklama yaptı.

Başvuru sayısı 80 bin...
3 MİLYAR TL'lik kredi paketine ikinci günde başvuru sayısı 80 bine ulaştı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB aracılığıyla esnaf ve KOBİ'lere yönelik başlatılan ve 23 Kasım 2010 tarihinde başvuruları alınan 3 milyar TL'lik Yeni Destek Kredisi'ne 80 bine yakın işletmenin başvurduğunu açıkladı. Ergün söz konusu krediye yapılan başvuruların 46 bin 167'sinin mikro işletme, 21 bin 447'sinin küçük işletme ve 5 bin 974'ünün de orta ölçekli işletmelerden olduğunu belirtti.
Sabah/Metin Can